Левицата в Италия иска да прави правителство

Оставката на премиера Джузепе Конте във вторник бе новина №1 на всички днешни вестници в Италия.

Президентът започна консултации след оставката на премиера

Демократическата партия и “Пет звезди” имат мнозинство

Опозиционната левица в Италия дава мандат на лидера си Никола Дзингарети да обсъди възможността за формиране на ново правителство, предаде Ройтерс, позовавайки се говорителка на Демократическата партия (ДП).

Новината дойде след заседание на ръководството на ДП, което се проведе ден, след като премиерът Джузепе Конте подаде оставка.

Потенциално в настоящия състав на парламента ДП би могла да се обедини с антисистемното движение “Пет звезди” - партньор в настоящата управляваща коалиция с крайнодясната “Лига” на вицепремиера Матео Салвини. ДП и “Пет звезди” имат мнозинство за управление, но възможността за съюз между тях бе отхвърлена преди година и половина, когато се състояха предишните избори.

Президентът Серджо Матарела започна консултации с политическите партии за излизане от правителствената криза, като разговорите с големите и ключови формации предстоят утре.

Салвини, чиято “Лига” е най-одобряваната в момента партия в Италия с рейтинг близо 40%, настоява за провеждането на предсрочни избори през есента. Именно Салвини предизвика падането на правителството, като обяви преди две седмици управляващата коалиция за мъртва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа