„Левски“ пак е европейски!

„Левски“ пак е европейски. Този рефрен звучи леко абсурдно на фона на съперника на „сините“ в Лига Европа - „Сутиеска“, но и напълно логично предвид фиаското на отбора през последните години. Тимът на Николай Митов надви с 3:1 гостите от Черна гора и постигна най-голямата си победа в евротурнирите от 2010 година насам. За последно 26-кратните шампиони показаха мускули на шведския „Калмар“ (5:2) през сезон 2010/11, а от същата година е и последният успешно преминат кръг. В последствие „Левски“ отпадна последователно от „Спартак“ (Търнава), „Сараево“, „Иртиш“ и „Марибор“.

levski-2

Именно черната статистика бе и в основата на страха, обзел привържениците преди двубоя. Този път „сините“ действаха практично и бяха близо да извлекат максимума от първата среща, ако не бе голът на гостите през втората част.

Дали прокобата най-накрая ще падне за столичния тим, все още не е ясно, защото резултатът оставя реванша отворен. Такова е и мнението на журналистите в Черна гора.

"Българският отбор е с класа по-добър, но попадението на Маркович съхрани надеждата за „Сутиеска“, написа местното издание "Вести".

За новия „Левски“ дебют записаха Милош Цветкович, Васил Панайотов и героят Жуниор Мапуку, реализирал две от попаденията. А повторен такъв направиха Антонио Вутов, Георги Ангелов и Иван Горанов – все юноши на клуба.

Енигма обаче остава защо ръководството допусна треньорът Митов да разполага с повече вратари, отколкото централни полузащитници. Спортният директор Даниел Боримиров побърза да обещае след победата, че много скоро се чакат още нови играчи, все от чужбина.

Този път феновете също бяха на европейско равнище. Въпреки затворения Сектор „Б“, близо 10 000 зрители видяха старта на отбора през новия сезон.

Привържениците поднесоха и извинение към стража Божидар Митрев, обиждан грозно по време на баража с „Верея“ в началото на юни.

За историята остава и голът на Мапуку в 12.70 секунда на мача – най-бързият за „Левски“ в Европа и втори най-добър резултат в турнира.

Освен това отборът записа 11 пореден мач без загуба у дома в Европа – 8 победи и 3 равенства. За последно австрийският „Залцбург“ (0:1) смълча „Герена“ през есента на 2009 г.

Сега остава и реваншът да бъде с положителен резултат, за да може всички тези цифри да имат стойност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ