"Левски" помете "Черно море" за 15 минути, Робърта няма спирка (СНИМКИ)

"Левски" записа удебителен успех с 3:0 над "Черно море" в мач от 9-ия кръг на Първа лига. "Сините" решиха всичко на стадион "Георги Аспарухов" в рамките на четвърт час - между 21-ата и 35-ата минути. Тогава последователно за домакините се разписаха Станислав Иванов, Паулиньо и Найджъл Робърта. За националът на Кюрасао това бе гол в четвърти пореден мач за първенство. Преди това 21-годишният футболист порази вратите на "Витоша", "Локомотив" (Пд) и ЦСКА. Привлеченият през лятото таран вече има пет попадения на сметката си. С успеха пък столичният гранд съкрати отново преднината на лидера "Лудогорец" на една точка, след като ден по-рано "орлите" надвиха "Етър" с 2:0. На свой ред пък "Черно море" вече седми мач е без победа. За последно "моряците" надвиха ЦСКА с 3:1 насред "Българска армия" през юли.

В минутите преди началото на мача Петър Хубчев бе принуден да прави спешни промени в стартовия състав. Централният защитник Нуно Рейш получи травма в задното бедро и прекрати загрявката. Така сред единадесетте за пръв път от близо десет месеца попадна Холмар Ейолфсон. Исландецът бе титуляр за последно именно срещу „Черно море“ в мач от турнира за Купата на България през ноември 2018 г. Другата промяна в състава на „сините“ спрямо равенството с ЦСКА (2:2) бе завръщането на Франко Мазурек. Аржентинецът зае мястото на Филипе Нашименто, получил травма срещу „червените“. Въпреки очакванията, под рамката на „сините“ застана Милан Миятович, а Николай Михайлов остана резерва.

За гостите от Варна дебют записаха двама играчи – вратарят Миодраг Митрович и бранителят Фахд Актау. А Илиан Илиев заложи от първата минута и на завърналия се защитник Даниел Димов.

Двубоят започна динамично с атаки към двете врати. „Черно море“ пръв успя да отбележи гол, но той бе отменен за нарушение на Даниел Димов. Това се случи в 10-ата минута, когато след центриране от ъглов удар бранителят извърши фаул във въздуха, продължавайки топката към Жоржиньо, който от близо я довкара. Две минути по-късно Паулиньо изведе отлично Станислав Иванов, но изстрелът на крилото мина над вратата.

Така се стигна до 21-ата минута, когато груба грешна на Фард Актау доведе до гол за „сините“. Бранителят не се разбра с вратаря Миодраг Митрович и пое топката с гърди, докато в същото време швейцарецът излизаше да пресече паса. От ситуацията се възползва Станислав Иванов, който изпревари мароканеца и довкава в опразнената вратар. Точно 10 минути по-късно столичният гранд удвои преднината си. Перфектно центриране на Иван Горанов намери непокрития Паулиньо, който с глава насочи топката към мрежата на „моряците“.

В 34-ата минута попадение на гостите отново бе отменено. Грешникът Актау се оказа най-съобразителен в наказателното поле на „Левски“, но защитникът бе в положение на засада. Минуто по-късно резултатът набъбна до 3:0. Бърза атака на домакините премина през Марузек, чийто прецизен извеждащ пас намери Робърта зад отбраната на „зелено-белите“ и националът на Кюрасао разстреля Митрович с диагонален изстрел.

В заключителните минути на първата част Васил Панайотов стреля от средна дистанция, но топката мина покрай вратата на бившия му отбор.

На почивката Илиев замени неубедителния дебютант Актау, а на терене са появи Аристот Ндонгала.

Противно на логиката, след почивката „Левски“ отстъпи инициативата на съперника, както бе и срещу ЦСКА. „Моряците“ се възползваха от възможността и набързо създадоха три положения пред Миятович. Най-чистата от тях се откри пред Мартин Минчев в 60-ата минута след грешка на Живко Миланов. В сетния миг обаче Миятович успя да избие пред погледа на младежкия нациноал. След тази ситуация интересните положения в мача секнаха, а играта бе концентрирана основно в средата на терена.

В 67-ата минута Хубчев прибегна до първа смяна. Теренът напусна Хали Тиам, а в игра се появи Ивайло Найденов. Четвърт час преди края и Дени Алар бе използван като жокер от наставника на „сините“, а австриецът смени Мазурек.

За гостите пък в игра влезе Илиан Илиев-младши, а също и Емил Янчев.

Едва в 85-ата минута „сините“ застрашиха отново Митрович. Швейцарецът не се наложи да се намесва, тъй като одиагоналният шут на Паулиньо срещна тялото на бранител на гостите и излезе в ъглов удар.

Така в крайна сметка "Левски" записа втора поредна разгромна победа над своя съперник. Последният мач между двата тима през изминалата кампания завърши с категорично 5:1 за "сините" в София. В класирането "Левски" е втори с 20 точки, а "Черрно море" вече е на седмо място с 11 пункта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ