„Левски“ - трети рестарт за 4 години

Денят „Х“ в „Левски“ настъпи. Клубът официално има нов собственик, а неговото име е Георги Попов. Вицепрезидентът на „Нове Холдинг“ се сдоби с 86.6% от акциите на 26-кратните шампиони. Това стана факт след проведеното Общо събрание на клуба в сряда. Останалите акции остават разпределени между Тръст "Синя България" (10%) и други миноритарни акционери (3.4%). В новия Надзорен съвет освен Попов влизат Александър Тумпаров и Михаил Тодоров. Първият е съдружник на Васил Божков в „Еврофутбол“, а вторият – юрист. В зала 6 на НДК самият Божков така и не се появи. Бизнесменът все още не е посещавал и стадион „Георги Аспарухов“ и по всяка вероятност това няма да се промени.

"Васил Божков? Собственик на клуба е Георги Попов. Той е вицепрезидент на "Нове Холдинг" – уточни Михаил Тодоров. - Разпространена бе и декларация до медиите, че всички структури на компанията стоят зад проекта. Георги Попов е представител на Васил Божков и собственик на „Левски“, това е. Аз бях поканен и от Божков, и от Попов. Нито за миг не се замислих дали да приема.“

Така в крайна сметка Попов стана третият собственик на „Левски“ от 2015 година насам. Преди това триото Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов управляваха 14 месеца столичния гранд, а Спас Русев се задържа под 1000 дни на „Герена“. Големият въпрос сега е колко време ще остане клубът в сегашния си вид? До голяма степен това зависи от две неща – резултатите и начина на управление. Именно заради тези два аспекта 105-годишният клуб беше близо до това да бъде обявен във фалит, а акциите му през последните години се прехвърлят като носна кърпичка. И вследствие на всичко това във времето се удължаваше агонията на „сините“, включваща 9-годишен период без трофей.

"Мнозина решиха, че като в клуба влизат фирмите на Васил Божков, той ще отвори голямата кесия и ще почне да плаща наред – обявил самият Попов по време на стъпването си в длъжност. - Той е собственик на „Нове“, на който аз съм вицепрезидент. Холдингът е поел ангажимента за връщане на нормалния живот и спонсориране на клуба. И това е достатъчна гаранция за бъдещето. Аз не бих си заложил името в губещо начинание, нито пък г-н Божков и групата наши компании.“

Попов не е известен на спортната общественост у нас. Справка с Търговския регистър показва, че участва в управлението на 35 фирми, а собственост има в 17 дружества.

Освен, че е вицепрезидент на „Нове холдинг“, той е в съвета на директорите на компаниите от хазартния сектор "Национална Лотария" АД и "Ню Геймс" АД. Държи и 5% от „Лотария БГ“ ООД.

Напълно очаквано по време на смяната на властта не присъства Спас Русев, досегашният президент. Бизнесменът обаче не е спазил едно от големите си обещания, свързани с дълговете на клуба.

„Ако не ме лъже паметта, говореше се за 15-16 милиона лева отписване – коментира темата изпълнителният директор Павел Колев. - Не знам как се отписва такава сума. Ето казвам го - това не е факт. Сега предстои процес на оздравяване и изплащане на задължения.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ