„Левски“ ще лекува словашки комплекс

Тежък жребий се стовари върху „Левски“ за първия предварителен кръг в Лига Европа. Отборът, воден от наставника Петър Хубчев, ще се изправи срещу „Ружомберок“. Коварният съперник е от Словакия, а на „Герена“ нямат добри спомени срещу противници от този регион. През годините „сините“ отпадаха от три различни отбора - „Слован“ (Братислава), „Жилина“ и „Спартак“ (Търнава). Единственият случай, в който 26-кратните шампиони излязоха краен победител, бе от златната ера на Станимир Стоилов. През 2006 година столичният гранд елиминира „Артмедия“ на 1/16-финалите в турнира, който по това време носеше името Купа на УЕФА, а по-късно игра 1/4-финал в надпреварата. Две години след това „Левски“ бе попарен от „Жилина“ на прага на груповата фаза на Лига Европа след 1:1 като гост и поражение с 0:1 в София. През 2011-а пък „Спартак“ (Търнава) скъса евровизата на родния представител след изпълнение на дузпи.

Първият мач срещу „Ружомберок“ е на 11 юли в София, но стадион „Георги Аспарухов“ ще остане празен. Причината – наказание от УЕФА заради поведението на „сините“ фенове по време на двубоя с „Вадуц“ преди година. Тогава българският гранд би с 3:2, но отпадна от непретенциозния представител на Лихтенщайн след поражение с 0:1 като гост. Падението вбеси част от привържениците на тима и те хвърлиха десетки седалки на пистата. Друга част от агитката пък навлезе в сектор „В“ директно от Сектор „Б“...

Вследствие на ексцесиите дори и „Левски“ да премине първия кръг, второто домакинство отново ще бъде пред празни трибуни, тъй като наказанието е за два мача.

Словашкият съперник на „сините“ завърши на трето място през изминалата вече кампания. Шампион стана „Слован“ (Братислава), където игра българският национал Васил Божиков. Клубът няма сериозен стаж в Европа, но въпреки това се слави като коварен съперник. В осемте случая, в които тимът от северна Словакия е играл в евротурнирите, в четири от тях е излизал краен победител. Най-сериозният пробив е от сезон 2017/2018, когато „розите“ изхвърлиха последователно „Войводина“ и „Бран“ преди да отпаднат от „Евертън“ след две минимални поражения от по 0:1.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ