Левчев: „Смъртта е тайнство. Страх... Но край – едва ли”

Валентин Ганев Снимки: Издателство "Ентусиаст"

Този стих на Любомир Левчев от стихотворението „Аз, който не избягах от Помпей” затваря по афористичен начин кръга, в който всеки от нас пътува в мислите си от раждането до смъртта. Почувствахме мощната сила на Левчевата поезия – онзи неизтляващ поток от видения, емоция и прозрения, издигнали неговото творчество до емблема на модерната българска поезия.

Стотици интелектуалци и приятели на поета изпълниха зала 6 на НДК, за да почетат паметта на Любомир Левчев, който напусна български физически пейзаж преди 40 дни. Но сътвореното от него остава като златна звезда в българския духовен пейзаж. Музикално-поетичният рецитал беше озаглавен „Звездопът” – така се нарича една от емблематичните му стихосбирки.

„Искам да ви разкажа всичко, затова мълча...” се казва в стихотворението на Любомир Левчев „Поема”, с което завърши тази емоционална литературна вечер. Публиката също мълчеше в почит към един колос на родното слово. Сълзи напираха в очите на хората, докато гледаха видео компилацията от различни участия на Левчев по БНТ, както и от документалните филми „Откъслеци” (Алис Крайчева и Васа Ганчева) и „Умно село” (Дочо Боджаков), в който Левчев разказва за смяната на времената, за старостта, за волята да бъдеш себе си. Едни от най-обичаните стихове на поета прозвучаха с неговия глас във филма, а кадри от село „Полковник Серафимово” се вплитаха в посланията за любов, безрезервна принадлежност към родното и космическото, допълвайки „кервана на времето” и „стъпките на сянката”. Актьорът Валентин Ганев влезе в ролята на автора с великолепно изпълнение на повече от 10 стихотворения: „Следлюбов”, „Книгата”, „Островът и всичко останало”, „Спиртоварна”, „Майка ми в Рая”, „Каприз 1”, „Каприз 3”,„След свършването на коняка”, „Хотел „Калифорния”, „Поема” и др.

Аплаузите на публиката бяха за този „Звездопът”, който никога няма да свърши, а Йордан Караджов осветли тъгата с изпълнение на живо на песента „Да те жадувам”, написана по стихотворението на Левчев „Недопустимост” (1967) и музика на проф. Георги Костов. Тя е хит в първия двоен албум на „Сигнал” „Каскадьори” (1981).

Главен инициатор за това възпоменателно събитие беше Виктория Бисерова (изд. „Ентусиаст”) със съдействието на семейството на Левчев, Съюза на българските писатели и изд. „Захари Стоянов”, чийто директор Иван Гранитски произнесе прочувствено слово. „В творбите на Левчев ще видите неговата вяра, че душата е безсмъртна, че претърпява безброй прераждания“, каза Гранитски. Да почетат личността на големия ни поет бяха дошли: Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България, Йорданка Фандъкова – кмет на София, акад. Антон Дончев, член-кор. Владко Панайотов, проф. Вера Ганчева, Георги Йорданов, Тошо Тошев, Михаил Тачев, Николай Масторов, Валентин и Леда Старчеви, Малина Едрева, журналистите Валерия Велева и Любен Генов, руският писател Сергей Устинов, украинският писател Виктор Мелник, арабският преводач Хайри Хамдам, писателите Матей Шопкин, Петър Анадасаров, Лъчезар Еленков, Надя Попова, Валентина Радинска, Атанас Капралов, Стефчо Стойков, Любен Дилов-син, актьорът Стефан Мавродиев и още десетки художници, актьори, писатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура