Легендарната руска треньорка Ирина Винер: Господ обича смелите (СНИМКИ)

Ирина Винер с Арина Аверина

Ирина Винер-Усманова е призната за Грандамата на световната художествена гимнастика. Тя е шеф на федерацията на Русия и е старши треньор на техния отбор. Винаги много елегантна и с неизменната шапка на всяко състезание. Госпожа Винер неведнъж е давала за пример българските треньорки Нешка Робева и Жулиета Шишманова, които са били неин ориентир в работата. Тя изтъкна и специалната роля на Илиана Раева за прекрасно организираното 36-о световно първенство в София. Според нея именно руската и българските школи дават тласък на световната художествена гимнастика. Ирина Винер е сред най-влиятелните жени на Русия, родена е в Ташкент, столицата на Узбекистан. Била е трикратна шампионка на тази бивша съветска република. Сред най-известните й състезателки са няколко от най-големите кралици на художествената гимнастика – Алина Кабаева, Евгения Канаева, Яна Кудрявцева, Маргарита Мамун, Ирина Чашчина, и звездите днес близначките Дина и Арина Аверини, днес - и много други. Именно тя е причината за много от нововъведенията в световната гимнастика, рускинята винаги е смятана за абсолютен новатор. Според нея за да се развива спорта, са необходими още и още смели идеи, които да бъдат реализирани. Ирина Винер е съпруга на най-богатия руснак милиардерът Алишер Усманов. Тя бе любезна да отговори на няколко въпроса на „Труд“.

- В многобоя Русия взе титлата при ансамблите, доволна ли сте от играта на момичетата, г-жо Винер?

- Преди 6 месеца имахме друг отбор, който не можеше да изпълнява толкова сложни елементи. Но направихме каквото е необходимо. Момичетата изиграха чисто и стабилно композициите си, което е изключително важно за едно състезание. Оценката ми е четири с два плюса, а това е много, много висок резултат (б.р. в Русия оценяването е до 5).

- Питам ви, защото преди ден въпреки пълната кошница със златни медали за Русия не бяхте доволна. Поне така изглеждаше. И вашите гимнастички сгрешиха, не само другите...

- Всеки може да сгреши. Но Господ обича силните. Отдаде заслуженото и възнагради нашия труд. Ето, например, Александра Солдатова за първи път попадна в многобоя на световно първенство. Това е първият й голям шампионат. Представи се достойно. Въпреки сериозната грешка, която направи в първото съчетание, тя успя с харизма и характер да изиграе толкова добре останалите три, че направи и невъзможното - не само стигна до бронза, но и вдига залата на крака. А що се отнася до Дина Аверина – тя е истински герой, защити световната си титла в многобоя и донесе на Русия общо пет златни медала.

- А какви са впечатленията ви от първенството?

- Много съм доволна от всичко в София. Организацията е великолепна, залата е прекрасна, охраната на ниво, а транспортът... – всеки отбор си има свой автобус. Страхотно. Хората са добродушни, отзивчиви, помагат през цялото време. Много обичам България!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта