Легендарният графити райтър Банкси отвори хотел с политическо послание

Световноизвестният английски художник на графити Банкси представи новия си проект – хотел в колониален стил, който едновременно предлага уют и силно политическо послание, пише "Гардиън"

Той се намира на улицата до граничната стена между Витлеем и Йерусалим, под наблюдателната кула.

hotelНовооткритият „Уолд оф Хотел”  представлява 3-етажна постройка с 10 стаи. Целта на хотела е да привлича чуждестранните туристи и не само да ги накара да стимулират палестинската икономика, но и да видят сами каква е реалността на един живот, обграден от стени."Искаме да поканим всички да ни посетят", казва мениджърът на хотела пред "Гардиън".

Гледката, която се открива през всеки един от прозорците в триетажната сграда е към граничната стена. Във всяка една от стаите стените са покрити с традиционните въздействащи графити на Банкси.

На една от тях израелски войник и маскирано палестинско хлапе се бият с възглавници, друга показва израелска часовникова кула с палестински деца, люлеещи се около нея като на въртележка. Трета изобразява малко идилично селце е разрушено до основи от брониран автомобил.

Трансформиран от стара занаятчийска работилница, хотелът е стилизиран като английски клуб за джентълмени от времето на колониализма – декор директно свързан с повода за създаването на мястото. А именно – 100-годишнината от подписването на Декларацията на Балфур – писмото на британското правителство 1917 г. в полза на еврейската родина, с което се проправя пътя към създаването на Израел.

„Не знам защо, но сметнах, че е добро време да покажа какво се случва, когато Великобритания решава да взема големи политически решения без да осъзнава последиците”, казва самият Банкси, чиято самоличност остава неизвестна до ден днешен.

Напомнянето за "последиците" е най-вероятната причина из помещенията на сградата да са разположени статуи, давещи се в сълзотворен газ, висящи от тавана херувимчета с кислородни маски и лица, боядисани с цвета на спасителните жилетки на удавилите се бежанци. И все пак ролята на хотела не е само да налага политически убеждения.

Президентският апартамент на последния етаж, например е изпълнен с огромно червено легло с плътен балдахин и с джакузи в средата на стаята. Стаята разполага дори с малък киносалон и бар. Освен място за нощуване хотелът предлага и малък исторически музей, разказващ историята на стената и арт-галерия, представяща творбите на местни палестински артисти.

Хотелът ще е официално отворен за посетители от 20 март, а стаите ще могат да се резервират на официалния му уеб сайт, където те могат да бъдат разгледани.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица