Легенда в динамичната стрелба пристига за първи път у нас

Легендата на динамичната стрелба Рон Айвъри пристига за първи път в България този петък, а с него от Щатите идват неговите събратя по оръжие и топ стрелци на „Дивия Запад” Кен Нелсън и Брайън Нелсън заедно с републиканския ни шампион Росен Христов. Четиримата са поканени да гостуват в страната ни от координатора в Българската федерация по динамична стрелба Стефан Цанков, които си е поставил за цел да развие динамичната стрелба като спорт у нас.

Четиримата стрелци ще вземат участие тази неделя в шампионата на България (Bulgarian IPSC Handgun Nationals), който ще се проведе на стрелбището в старозагорското село Шаново, а успоредно с това ще представят науката и практиката в своя спорт и ще проведат два обучителни модула за стрелби с базов състезателен опит на тренировъчен комплекс „360о” в пловдивското село Войводиново – на 17 и 18 юли и от 20 до 22 юли.

Целта е да се даде тласък на динамичната стрелба, която у нас е сравнително непопулярен спорт, но става все по-имиджов в световен план в контекста на борбата с тероризма. Обучили множество антитерористични отряди и сили за сигурност по целия свят, спечелили най-престижните награди в спорта динамична стрелба, създали легенда и школа, четиримата стрелци са готови да споделят своя опит със състезателите в България, както и с всеки, който иска да бъде подготвен за случай на терористична атака. Всички преминали успешно обучението, ще получат сертификат от TPC (Tactical Performance Center), чиито основатели са Рой Айвъри и Кен Нелсън. ТРС е сред най-добрите тренировъчни центрове на планетата и от него са тръгнали почти всички шампиони в динамичната стрелба.

Рон Айвъри е шампион на САЩ по динамична стрелба, член на отбора на Щатите на всички световни първенства от 2002 до 2014 г., като спечелва титли и куп медали. Освен това е световно признат треньор, чиято научна стрелкова система се ползва от топ състезатели и елитни тактически стрелци. Рон Айвъри е професионален стрелец и треньор с над 37-годишен опит в областта на огнестрелното оръжие, тренировките, стрелбата на открито и различните стрелкови състезателни дисциплини. Като професионален треньор и специалист по бойни изкуства съчетава изучаването на науката за стрелбата и самото представяне с други бойни, тактически и състезателни дисциплини.

Има разработени обучителна доктрина и достъпни програми. Неговите умения и опит, съчетани с използваната методология и способността му да провежда обучения на най-високо ниво, го превърнаха в световно признат треньор. Рон Айвърио осигурява стрелково обучение във всички военни сектори, елитни правителствени служби, федерални, държавни и общински правоохранителни агенции, както и на множество представители на частния сектор. Отличник е на две полицейски академии и в продължение на 13 години работи като полицай и заместник-шериф. Бил е водещ инструктор за използването на огнестрелни оръжия, контактен бой и контрол над задържаните по време на арест, както и при тактики за оцеляване. Инструктор е на спецчастите (SWAT), където е служил и като полеви офицер и снайперист.

Росен Христов е водещ инструктор в Центъра за тактически постижения, професионален стрелец и висококвалифициран треньор с опит в обучението на силите за сигурност и контратерористичните отряди. Той е първият българин с титлата Грандмастер на континента. Росен отбива военната си служба у нас, а след това 7 години служи в Американската служба за дипломатическа сигурност. Неговата роля в тази служба води до участието му в редица проекти в Близкия Изток - като тактически и боен инструктор. Бил е водещ боен инструктор за израелски частен изпълнител, както и водещ инструктор, и създател на тренировъчни програми с огнестрелно оръжие за компания, ръководена от експерти от Холандския кралски флот.

Заради отдадеността си към тренировките с огнестрелни оръжия и бойните си умения, Росен Христов притежава редица сертификати: Sig Sauer Academy Master Firearms Instructor (пистолет, пушка), NRA Instructor and Chief Range Officer, PSD (враждебна среда) Specialist, Combat Instructor (от AS Combat Training Team Israel и Tactical Training Solutions Middle East), Combat Lifesaver (U.S. Army Task Force Med Falcon). Освен боен ветеран и квалифициран инструктор, Росен Христов е и национален шампион на България по динамична стрелба. В момента се състезава за CZ-USA и е USPSA Grand Master.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини