Легионер стрелец обвинен за хулиганство

Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Бившият боец от френския чуждестранен легион Иван Пачелиев (35 г.), който почти денонощие се бе барикадирал в дома си и стреля по полицаи, ще бъде обвинен за хулиганство. Това съобщи вчера Христо Джонджоров от Районна прокуратурата-Тополовград. Пачелиев, известен като Горския човек и Димончето, ще отговаря за съпротива на орган на властта. По време на раследването ще се прецени дали дали да бъдат повдигнати и други обвинения, допълни прокурорът.

Екшънът с бившия легионер в село Орешник започнал в понеделник. Униформени отишли до дома на Пачелиев, който е в края на селото, за да го разпитат по разследване на софийска районна прокуратура за отправена заплаха. Мъжът обаче се ядосал на полицаите, заключил се в дома си, заплашил ги и стрелял няколко пъти с пушка. Веднага било повикано подкрепление. От София дори пристигнали командоси от отряда за борба с тероризма и експерти от института по психология на МВР. Цяло денонощие продължила обсадата на къщата му. Преценено било обаче, че е опасно спецполицаи да щурмуват дома. Затова те го подвели, че си тръгват и се скрили наблизо. Около 18,30 часа във вторник Пачелиев излязъл от дома си и тръгнал към центъра на селото. В този момент от тъмното изскочили командосите, които го арестували без да изполват оръжия. Горския човек бил отведен в ареста на РУ-Харманли. Там станало ясно, че той има 3 законни оръжия, а разрешителното му било издадено във Франция. По време на разпити той подметнал, че полицаите ги очакват изненади в имота му, където живеел сам след смъртта на родителите си. Заради това вчера той бе окован с белезници и върнат в селото, а сапьори проверяваха къщата и двора й заради съмнения, че може да са минирани. Докато трае огледът обитателите на близките жилища бяха евакуирани. До редакционното приключване на броя не стана ясно дали са открити взривове.

Според хора в селото Пачелиев бил пет години във Френския легион. Върнал се в България през 2014 г. и започнал бизнес в дърводобива, но фалирал.

Шефът

на ОДМВР-Хасково:

Арестуван бе на безопасно място

 

“Направено бе пълно изучаване на самоличността на лицето. На база на анализа на колегите от Института по психология, се взе решение да бъде задържан извън помещението, което пребивава и на място, където няма да се застраши животът и здравето на местни хора и полицаи. Беше наблюдаван и на най-подходящото място в селото бяха предприети действия за задържането му. Оказа яростна съпротива, но бе неутрализиран”, каза шефът на ОДМВР-Хасково Ангел Цанков.

 

Преди години

Разследвали го за убийство на кон

Иван Пачелиев бил разследван преди години за убийство на кон. “Доколкото знам е отрязал главата на коня на някакви дървари и се водело следствие”, каза кметицата на Орешник Тодорка Арнаудова. Доказателства обаче не били събрани. “Пачелиев е затворен и необщителен човек. Често стрелял в двора си със законно притежаваното оръжие във въдзуха и имало оплаквания от съседите, за което съм уведомила полицията. Иначе е кротък човек”, каза още кметицата. Други хора от селото също казват, че Горския човек не бил много общителен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право