Легион от свищовски студенти превзе Колизеума на античния фестивал Натале ди Рома

Петдесет студенти и преподаватели от Стопанската академия в Свищов дефилираха във вечния град в рамките на най-големия ежегоден световен античен фестивал „Натале ди Рома”. С грандиозния фестивал се отбелязва денят от основаването на столицата на Италия- Рим.

Свищовските възстановчици на древната римска история са обединени в групите „Първи италийски легион“ (Legio I Italica) и „Първа тракийска кохорта“ (I cohors thracum), явяващи се съвременна реплика на бойните формирования на римската империя, дислоцирани в античния град Нове край Свищов. Двете групи са единствени български участници тази година на античния фестивал в Рим.

Това е и първото българско НПО за исторически възстановки на древната римска история, което е инициатор и домакин и на най-големия наш фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“, провеждан ежегодно в Свищов. Античният град Нове е основан с императорски декрет през 69 г. сл. хр. като в продължение на четири века е основна военна крепост в охраната на Долнодунавския лимес.

„Съвет по туризъм – Свищов“ в партньорство с Община Свищов и СА „Д. А. Ценов“ са организатори на тазгодишното българско участие на фестивала в италианската столица. В дните 20-22 април 2018 г. на фестивала си дават среща над 1400 реанактори от 14 държави, представляващи 44 групи за исторически възстановки от целия свят. Неделният ден от фестивала привлича най-много туристи и посетители и включва парад на групите по улиците на Капитолия около Колизеума в Рим, гладиаторски борби и възстановка на историческа битка на римските легиони срещу келтски племена.

От 2008 г. в Свищов се провежда ежегоден фестивал на античното наследство „Орел на Дунава” /www.eagleonthedanube.org/ като през 2018 г. събитието е планирано за периода 8-10 юни. Форумът включва и провеждане на научна конференция с активно участие на учени от свищовската академия, БАН, музеи и изследователски центрове.

По думите доц. Стоян Проданов от катедра „Финанси и кредит“ на свищовския ВУЗ, почетен председател на Съвет по туризъм – Свищов и инициатор на фестивала „Орел на Дунава“, са „налице всички предпоставки културният туризъм да заеме подобаващо място на картата на активните туристически маршрути в България. Той е категоричен, че свързаните с древната римска история градове имат и най-значим потенциал за развитие и привличане на чужди туристи, поради глобалното влияние на римската империя върху целия древен свят.

Участващите във фестивала в Рим свищовски групи включват както студенти, така и преподаватели, докторанти и алумни. С тяхна активна ангажираност „Съвет по туризъм – Свищов” вече десет години подкрепя участието на групата за исторически възстановки Легио Прима в множество антични фестивали в цяла Европа.

През настоящата година по трансграничен проект активно се промотира туристическия маршрут „Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България”. Маршрутът включва 18 основни и 44 допълнителни обекта на римското културно-историческо наследство, осем фестивала на римска и антична тематика и 19 музея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България