Леден ден със слънце в Монтана

Първи за тази година” леден ден” регистрираха метеоролозите в Монтана. Според експертите за „леден” се води денят, в който и минималните, и максималните, и моментните температури са под нулата, а в Монтана те се движат между минус 3 и минус 4 градуса въпреки че грее слънце, обясни шефката на Метеорологичната обсерватория край областния град Леночка Ангелова.

Обилният снеговалеж в региона спря още в нощта срещу четвъртък и бялата покривка край Монтана е 25 см. Машините на снегопочистващите фирми оголиха до асфалт основните пътища в региона и движението на автомобили, което на доста места в сряда бе блокирано или затруднено, вече е възстановено. Отстранени са паднали дървета край Берковица, село Железна и ж. п. спирката на село Ерден.

Спасителни екипи са изтеглили закъсали тирове и леки коли край селата Горна Вереница и Крапчене, над село Бързия до прохода „Петрохан” и край монтанския квартал Кошарник. Още в сряда е изтеглен и авариралият ТИР, който запуши път Е -79 край село Смоляновци и колони от автомобили се проточиха по шосето.

По данни на АПИ ежедневно през областите Видин, Монтана и Враца преминават около 1200 ТИР-а. Заради заснежени пътища, липса на подходящи гуми или технически проблеми често машини аварират и образуват тапи, съобщи областният управител Росен Белчев. В четвъртък всички шосета в региона са проходими при зимни условия още от сутринта.

Проходът Петрохан е почистен и опесъчен и преминаването на леките коли е нормално. За тежки камиони обаче проходът е затворен. Заради проблемите по част от пътищата в региона в сряда Областното пътно управление е започнало проверка на снегопочистващата фирма. Ако се окаже, че машините са излезли късно да чистят, ще бъдат наложени санкции, заяви областният управител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони