Ледоход блокира корабоплаването по Дунав край Свищов

Ледоход блокира корабоплаването по Дунав край Свищов. Заради ниските температури от -12-15 градуса и рязкото падане на нивото на реката са се образували ледени късове. Това пък принудило плавателните съдове да се установят на котва. От четири дни е в застой и фериботната връзка, която прехвърля возила, товари и пътници между Свищов и румънския град Зимнич. Трафикът се пренасочва към Дунав мост.

Лют студ скова във вторник района и бе регистриран 60 % ледоход по Дунав. Заради ниските нива на реката над водата изплуваха два пясъчни острова разположени срещу източния и западния край на порт Свищов. Ледоходът обаче съедини наносите и на метри от свищовския бряг се образува остров с размерите на 10 футболни игрища.

„Територията на крайдунавския град се увеличи. В средата на речното корито се оформи мистично-красив остров”, коментираха жители на Свищов, които снимаха и се наслаждаваха на гледката.

Работата на пристанището обаче в момента е в застой и там не се обработват никакви товари.

„Трафикът на корабите е парализиран, защото движението при тези условия е много рисковано. Никой не може да каже кога плаването ще се нормализира”, коментираха пристанищни служители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони