Ледоход тръгна по Дунав

Дунав, ледоход

Студът, блокирал от няколко дни Северозападна България, започна да сковава и водите на Дунав. По реката край Лом тръгна ледоход, замръзна и част от лимана на порт Лом.

Според данните на Агенцията за проучване и поддържане нивото на Дунав /АППД/ сутринта в неделя снегът край реката бе с дебелина 28 см, температурата на въздуха - минус 10,8 градуса, а на водата – нула градуса.

„Ледоходът по реката е около 10 %, но ще се увеличава с оглед прогнозата за увеличаване на студа”, казаха от АППД.

Засега ледът не създава трудности за корабоплаването, пък и корабите по реката почти няма. При над 50% ледоход вече ще има проблеми. Допълнителни трудности ще създаде и намалялото доста ниво на Дунав!”, коментираха речни капитани.

Зимата продължи да създава проблеми и на сушата. В село Доктор Йосифово край Монтана бяха измерени минус 21 градуса. Натрупаният из полетата сняг, който на места е над половин метър, се носи от силните ветрове и затрупва пътища.

Линейка с родилка е заседнала сутринта в неделя между селата Септемврийци и Мадан. Колата е изтеглена и жената е настанена в болницата в Монтана от преспите, заяви областния управител Ивайло Петров.

Поради снегонавявания са затворени пътищата Лом – Вълчедръм и шосето между селата Сталийска махала и Расово. Преспи са блокирали и пътя Ковачица – Станево, както и разклона на шосето от Монтана към село Комощица. Екипи с тежки машини разчистват затворените участъци и помагат на закъсалите шофьори и пътници.

Заради снега и студа има и аварии по ел.мрежата в лом, техници на ЧЕЗ отстраняват повредите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България