Ледът превзема Дунав, забраниха корабоплаването (снимки)

Снимки Труд

Ледоходът в районите на Видин и Лом завзе над 70 % от Дунав и по обед във вторник корабоплаването по реката бе забранено. Всички плавателни съдове трябва спешно да се приберат в стоянки или на безопасни места, съобщиха от „Морска администрация”. От 6 януари температурите край голямата река са изключителни ниски и водата започна да замръзва. Във вторник по обед Агенцията за проучване и подържане на нивото на Дунав измери край Лом минус 9,6 градуса на въздуха и 0 градуса на водата.

Дебелината на снежната покривка край реката бе 31 см и продължаваше да вали. Силният студ и доста ниското ниво на Дунав за зимата – около 144 см, са причина за сковаването на водите от леда, коментираха моряци.

Проблем за екипажите на корабите е и липсата на навигационни знаци – част от тях са прибрани, но друга са отнесени от леда. През последните дни край Лом са хвърлили котви 7-8 кораба, секции и шлепове, които очакват обработка на товарите или нормализиране на времето.

Според разпорежданията на „Морска администрация”, за да не пострадат от леда, плавателните съдове трябва да се приберат в стоянки или на безопасни места – най-често зад островите по реката. Силата на носения по течението и нарастващ поскоянно лед е огромна и може да смачка кораб, споделят моряци.

Възрастни хора по крайбрежието разказват легендарни истории за глутници вълци и стада диви прасета, които прекосяват реката, когато замръзне напълно. А според стари рибари преди години по леда на реката са се разхождали нашенци със шейни, а някои стигали и отсреща в Румъния. Подобни пътешествия обаче са изключително опасни, защото ледът не е еднакво дебел и реката взима жертви и зимно време, предупреждават ветерани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България