Лед скова реките у нас

Заради ниските температури реките у нас започнаха да замръзват, като вчера Дунав бе скован от над 50% ледоход, съобщиха за „Труд“ от Агенцията за проучване и поддържане на реката. Край Силистра ледоходът бе дори 60 на сто, а край Лом и Видин -70%-80%

 

Заради леда кризисният щаб в Русе реши корабите да се приберат в зимовници или естествени укрития.

Акваторията на пристанище Русе-изток  има капацитет да поеме до 14 плавателни съда. При нужда ще се използва и външната стена на Русе-запад. Заседнали плавателни съдове вчера нямаше. Бе подготвен кораб, който да разбива леда при необходимост.

 

Обстановката допълнително се усложнява от ниското ниво на реката, което при Русе е едва 34 см. Експерти са изненадани как само за два дни се е случило заледяване, което обикновено се образува за седмица. От Националния институт по метеорология и хидрология към БАН прогнозираха пред „Труд“, че реката ще остане заледена през тази седмица, но няма да се стигне до 100% замръзване.

 

Граждани публикуваха снимки и на заледявания на реките Искър и Марица. Според очевидец Струма е замръзнала край Сандански.

 

Повечето реки в страната имат някаква степен на заледяване и са със средни и ниски води, съобщиха още от НИМХ към БАН. По тяхна информация вчера към 8 сутринта напълно замръзнали са били  р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Луда Камчия при с. Бероново и р. Тополница при с. Поибрене.

 

Част от залива под нос Чиракман в Каварна също замръзна вчера, но от НИМХ успокоиха, че в следващите два дни не се очаква черноморският бряг да замръзне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България