Лейбъристите избират нов лидер във Великобритания

Джереми Корбин

Във Великобритания започна гласуването за избор на нов лидер на лейбъристката партия. Членовете и привържениците на формацията имат време до 21-ви септември, за да решат дали подкрепят настоящия лидер Джереми Корбин или претендента Оуен Смит. Опонентите на Корбин го обвиняват, че не може да обедини партията и че ако остане начело, лейбъристите нямаш шанс на парламентарните избори през 2020 г, съобщи БНР.

Бюлетините за гласуване за нов лидер на британската Лейбъристка партия бяха изпратени на близо 650 000 души, които ще вземат важното решение за бъдещото ръководство на партията. От тях 350 000 са членове на Лейбъристката партия, 120 000 са платили по 25 паунда, за да бъдат регистрирани като привърженици и 160 000 са членове на профсъюзи или други организации, свързани с партията. Те ще трябва да избират между сегашния лидер на лейбъристите Джереми Корбин и бившия министър на пансиите и трудовата заетост в сянка Оуен Смит. Резултатите от гласуването ще бъдат обявени на 24-и септември.

Съперникът на Джереми Корбин – Оуен Смит – получи неочаквано подкрепа в последния момент от две влиятелни фигури от политическия елит на партията. Кметът на Лондон Садик Хан и лидерът на шотландските лейбъристи Кезия Дъгдейл заявиха, че Корбин не е в състояние да обедини редиците на партията. От лагера на Корбин обаче игнорираха тези критики. Профсюзите дори критикуваха Садик Хан с аргумента, че би трябвало да бъде по-признателен за помощта на Корбин при избирането му за кмет на Лондон. Що се отнася до Кезия Дъгдейл, привържениците на Корбин изтъкнаха, че не биха искали съвет от лидер, който има трагични резултати в Шотландия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа