Лейди Би: Смалих си бюста, не съм би!

Атрактивната певица Лейди Би е родена в Пазарджик, като Бойка Щерева и още от дете започва да взима уроци по пиано, солфеж и пантомима. Едва на 13 години тя печели награда за млад изпълнител на фестивала "Микеле Меркурий", а на 14 става победител и в "Хит минус едно". Завършва Консерваторията с отличен успех и получава покани да пее в няколко джаз и соул клуба в столицата. По това време печели и награда за млад талант на "Златния Орфей". Лейди Би има издадени три албума, като първият от тях „Back 2 U" излиза през 2002 година. Следва „тава“ с провокативното заглавие "Da Bit4". Работи в Дубай и САЩ, където също участва в концерти с чуждестранни музиканти. През 2009-та достига до финала на родния конкурс за песен на „Евровизия“ с „Сhance to Love You". Подгрява и победителката в престижния европейски фестивал - Dana International по време на концерта й у нас. Лейди Би е известна не само с безспорните си гласови данни но и със сексапилна визия и ефектни сценични костюми .

-За повечето изпълнители лятото е сезон не само за почивка, а и за много работа. Ти какви нови проекти подготвяш?

-Тази седмица записах с мой колега една нова авторска песен, която е специално за сватби и това е втората ми песен на тази тема. Освен изявите ми в клубовете, новата ми страст са сватбите и то не само като пеене, а цялостното им изнасяне с всички ритуали.

-Имаш ново амплоа?

-Да, много ми е приятно да водя сватбените ритуали и затова новата ми песен е на тази тема. Иначе непрекъснато си подновявам и обогатявам репертоара, защото работата ми предимно е съсредоточена в клубове и пиано барове.

-Каква е причината талантлива певица като теб да звучи толкова рядко в ефира на музикалните медии?

-Мога да кажа, че в България има определена мафия от изпълнители и продуценти. Деветдесет процента от певците не ги допускат до ефир и слушаме само 5-6 човека, като всички ги знаем кои са. Не дават изява на никой друг, ти може да влагаш пари в песни и да правиш клипове, но какво от това? Ето, последната ми песен, която записах стана тотален хит в интернет, много се харесва, но като писах на един от водещите на известно радио, той дори не ми отговори. Отвсякъде ти затварят вратите и затова много рядко правя нещо ново. Само от БНР ми обърнаха внимание, но аз не съм единственият такъв случай.

-Всичко до парите ли опира?

-Не знам, ако можеш, ти ми кажи. До голяма степен е до това, а след парите се заформят приятелства и шуробаджанащина, все пак светът си е супер комерсиален и без пари не можеш да излезеш дори от вкъщи. Ти обаче, ако си благодарен за таланта си и си всеотдаен в работата, се справяш по някакъв начин. Готино е, като отидеш на участие на живо и хората не знаят много за теб, а после остават приятно изненадани и впечатлени, някои чак се учудват...

-Ти си първата арендби дива в родната музика. Какво мислиш за новите имена в този стил, като Дара, Тита и Гери-Никол?

-Не знам дали съм точно първа, но определено съм от първите. Започнах преди доста години с шарените плитки и провокативно поведение. От новите имена всички ми харесват, те са много добри продукти, особено Гери-Никол. Тя е най-сполучливият продукт в арендби музиката. Гери е съчетание на талант с много финанси и много лудост – да, тя е и луда и не е дърво на сцената, но ако нямаше финансова подкрепа, нямаше да е това, което е.

-Ти би ли си поръчала песен на Криско?

-Не, на него не. Просто хората си поръчват негови песни, защото се е наложил и смятат, че след като се е наложил и има някаква формула, но за мен всичките му мелодии са все едно слушаш една и съща песен. Има много по-талантливи изпълнители от него, които могат да напишат песни на конвейер -не е кой знае колко сложна формулата. Криско е наложено име, както преди във фолка беше Кости и всички се хвърляха на него, същата работа е сега и с него.

-Следиш ли музикалните формати и ако сега започваше кариерата си, би ли участвала в такъв?

-Следя ги, но не стриктно. Има много таланти, хубавото е, че им дават възможност да пеят на такава сцена и да разучат сценичното поведение, но лошото е, че в крайна сметка не получават това, което им обещават в началото. Не сбъдват тази тяхна мечта за голяма кариера. Тези формати се правят малко, или повече с комерсиална цел. Въпреки това си е хубаво преживяване от живота – все пак имаш шанс да те срещне Графа и да те вземе в компанията, но има и други, които хващат един певец и го изцеждат колкото може, докато е млад и интересен, а след това идва следващият. Ако сега започвах, аз също бих участвала в такъв формат, защото всеки млад изпълнител има нужда от трибуна.

-Кой беше твоят фаворит в „Гласът на България“?

-Може би Сара Сюзет. Тя е азиатка, а от Филипините са едни от най-добрите музиканти и певци в света, но победителят все пак трябваше да е от България.

-А според теб кой утвърден роден изпълнител може да се нарече гласът на България?

-Има много добри изпълнители в различните стилове, но гласовете на Георги Христов и Васил Найденов наистина са уникални. Обожавам и гласа на Ваня Костова, изключително красив, като славей е.

-Имаш два успешни дуета с Таня Боева. С кои други попфолк изпълнители би записала обща песен?

-Дуетите ни с Таня имаха голям успех и бяха на теми, които вълнуват попфолк обществото – богаташи, баровци, коя ще е новата миска, кой гъзар ще си я хване? Песните ни се приеха много добре, но като цяло аз не харесвам попофолк, макар че участвам понякога и в такива клубове. Бих записала отново такъв дует само с комерсиална цел, например с някой популярен мъж.

-Ти сама се продуцираш. Успяваш ли да се издържаш само с музика и какво ти коства да си работещо момиче в този мъжки свят?

-Мисля, че светът е женски и че жените се справят по-добре от мъжете, те са по-силната част. Като цяло успявам да се издържам от музика, не съм забогатяла, но се справям благодарение на таланта и усърдието ми. Малко силно казано е, че се продуцирам, но да, за всички клипове и песни сама си вадя от джоба и плащам. Боря се сама и не разчитам на никой.

-Какво мислиш за гей прайда, който предизвика много полярни мнения тази седмица? Трябва ли да го има, или не?

-Абсолютно нямам нищо против, аз работя с много такива хора, те са най-добрите дизайнери, коафьори и танцьори и не виждам какво толкова пречат някому - много задръстени хора има. Не можеш да спреш някой да бъде това, което е.

-За теб самата също се писа, че си бисексуална. Има ли истина в това?

-Не съм бисексуална. Аз съм артист и е възможно преди да съм го казвала на майтап, все пак ние сме артистични и трябва да бъдем цветни.

-Защо според теб има толкова негативизъм и нетолерантност към различните и по-нестандартни хора у нас, включително и към известните личности?

-Като цяло не само към нестандартните хора, но има злоба и завист навсякъде. Според мен причината е в това, че в България положението от много години не е ок и политиците само ни лъжат. Колко процента от българите са добре материално? У нас няма средна класа и тази голяма разлика няма как да не събуди гняв у хората. Някак си човек се озлобява, но ако тук беше малко по-добре и всеки човек можеше да взима едни 2000 лева месечно, с които би могъл да живее нормално, нещата щяха да са много по-различни. Нямаше да има толкова момичета, които да искат да бъдат с богати мъже и хората щяха да се събират повече по любов. Тези отгоре трябва да се замислят, малко да дадат и на тези долу – царят да даде на овцете, да ги усмири малко и да живеят по-спокойно, път той пак да си трупа милиардите.

- Твоята колежка Сани-Алекса тези дни стана жертва на домашно насилие от своя приятел - швед. Ти самата, или твои приятели били ли сте обект на някакво насилие?

-Смятам, че домашното насилие е много голям проблем, при жените особено. Мъж, който малтретира и бие жена си – това е и доста голям проблем, но много жени като че ли свикват с това и не намират сили да се оплачат, прощават на мъжете си, а според мен не трябва да е така. Аз лично не съм ставала обект на насилие - за щастие, но си спомням, когато бях студентка, че певецът Джон Калека, само защото беше тъмнокож го бяха нападнали скинари и после целия беше в рани и кръв. Такива случки показват за пореден път колко лесно може да бъде обработен и промит мозъка на хората и да станеш такова чудовище.

-А в коя страна мъжете са най-големи джентълмени и галантни ухажори към една лейди?

-Навсякъде съм срещала галантни мъже. Всеки се прави на джентълмен, докато иска нещо от теб, по-важното е да е такъв отвътре. Спомням си, че когато бях в Дубай и един българин, няма да казвам кой, но тогава той ми направи страхотна изненада, без да сме имали абсолютно нищо. Беше чул, че пея там и ми подари разходка с джип „Хамър“ и с Ламборгини, а в тях звучеше любимата ми музика и направо крещях от кеф. Тогава в България още нямаше почти нищо, летището ни беше като селска автогара и в Дубай за първи път видях молове на живо - друг свят, сега може би няма да ме впечатли толкова.

-Кое е най-лудото нещо, което си правила от любов?

-Имам няколко такива случки. Първо като ученичка се качих на влака от Пазарджик до София като казах на нашите, че отивам на урок по солфеж и после взех друг влак до Видин. Пътувах 7 часа, за да видя момчето, в което бях влюбена. После с него отидохме на дискотека, но там се скарахме и си тръгнах с влака още същата вечер – уморена и разочарована. Няма да забравя умората и това, че не си заслужава да правиш такива глупости. Друг път по време на участие скочих на един барабанист и започнах да го целувам, а той си изпусна палките от изненада. После между нас се завърза някаква любов, но за кратко.

-Според теб кои са най-сексапилните мъже?

-Има един актьор, когото харесвам – Джош Дюамел, който е съпруг на певицата Фърги. Много ми харесват и Джони Деп, Брад Пит, Том Круз и Дейвид Бекъм, но в по-младите им години.

-Би ли позирала отново за „Плейбой“, след като си направи корекция на бюста?

-Бих. Сега си направих смаляване и повдигане на бюста и вече ми е по-красив и стегнат отпреди – нямам силикон. По принцип харесвам по-малък бюст, а не някакъв огромен, не съм фен и на пренапомпването на устните и бюста, знам, че и мъжете не се кефят на такива прекалени неща. Аз съм по-скоро фен на силикона в задните части, защото българките нямаме издути дупета, като бразилките.

-В момента има ли мъж до теб?

-Не, единственият мъж е моят син.

-Кой ти помага в грижите за Крис?

- Майка ми - д-р Колова. Той вече ходи и на градина, понякога се е налагало да използвам и услугите на две жени да го гледат. Крис много обича да пее и танцува, но не бих искала да се занимава с музика, по-добре да му е хоби и да има по-сериозна професия като препитание.

-Каква е причината вече почти да не се появяваш на светски събития?

-Престанах да ходя по тези събития, защото цялата тази позьорщина, демонстрация на обич – колко много те харесват и фалшиви усмивки ме натоварват, нито те ме обичат толкова много, нито аз тях. Все по-трудно да се намерят честни и почтени хора в тази среда, в която живеем.

-Баща ти е лекар и музикант. Кой е най-важният съвет, който си получавала от него?

-Той е доста критичен към мен и моите изяви, прави ми евала само като се представя блестящо. Един от съветите му е да не се карам с хората и да пазя дипломация с колегите, дори когато имаме неразбирателства. Винаги ми казва - от врагове нямаш нужда. Също така ме съветва да пея повече джаз и соул, където съм силна, защото гласът ми е богат на обертонове. Баща ми смята, че това е един талант, който много хора не подозират, че притежавам.

-За какво се молиш?

-Аз се моля най-вече за най-важните неща в живота – здраве, спокойствие и разбирателство в семейството. Хубаво е не само да се молим, но и да сме благодарни на Господ за всеки един ден от живота си, да не мрънкаме и да не се оплакваме. Забелязвам, че повечето хора не виждат щастието около себе си, или го приемат като даденост, а трябва да сме благодарни за всичко, което имаме.

-Усещаш ли божията помощ в трудни моменти?

-Често благодаря на Господ, че ми помага и ме пази, защото в живота си съм правила доста грешки – глупави грешки, но винаги успявам да излизам от тях и да съм добре. Например, като по-малка катастрофирах с мотор, а бях без каска. Усещала съм подкрепа и в други моменти. Случвало ми се е точно преди участие да си загубя ключа и да не мога да си отключа, а трябва след 10 минути да съм на сцената и ситуацията беше доста сложна. Направо изпаднах в паника и ми идваше да изкрещя – Бойке, колко си разсеяна, не мога да те понасям! Тогава се помолих на Господ да ми помогне да намеря ключа и му обещах, че вече ще бъда по-организирана и точно тогава го намерих!

-Любимата ти мисъл?

-Вярвам в българските поговорки, като - всяко зло за добро, сговорна дружина – планина повдига и много други. В тях има много истина и мъдрост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта