Лекарите в болницата в Омуртаг заплашват с колективна оставка

В писмо и до главния прокурор твърдят, че болницата се води към фалит

24 лекари от болница в Омуртаг предупреждават, че ще напуснат лечебното заведение, ако ръководството му не бъде отстранено. Заканата е описана в предупредително писмо, адресирано до главния прокурор Сотир Цацаров, депутати, областния управител Митко Стайков и кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов.

Лекарите пишат, че са обезпокоени от тежкото финансово състояние на болницата, която била изправена пред фалит и невъзможност за обслужване на гражданите. Водела се лоша кадрова политика, не се осигурявали нужните условия и медикаменти за качествен лечебен процес. Липсвал контакт между директора и тях. Те имат съмнение, че сегашният им шеф е назначен незаконно без да има необходимия трудов стаж. Посочват, че са силно обезпокоени, че до края на годината жителите на три общини могат да останат без медицинско обслужване.

Шефът на дружеството на лекарите в болницата д-р Николай Илиев уточни за „Труд” все още не са си получили заплатите за май, които трябвало да се изплатят до края на месеца. Преди да стигне до уведомителното писмо педиатрите били подали вкупом молби за напускане, но се отказали, за да се сключи договор с касата.

Болницата в Омуртаг е общинска и ръководството се назначава от местния парламент. Председателят му Метин Исмаил потвърди, че при отчета на болницата е станало ясно, че финансовите резултати за миналата година не са добри и поради нарастване на фонд работна заплата. „Това, което чуваме е, че всички болници, особено общинските, като нашата, са зле поради недостатъчно приходи от дейността. Може да има и субективни фактори, но не съм компетентен да ги коментирам”, заяви той.

Временно изпълняващия длъжността директор Зюлбие Мустафова отхвърли обвиненията, че водела болницата към фалит. Заяви, че всяка година лечебното заведение приключвало с около 200 000 лв. загуба. Отхвърли и обвиненията, че нямала стаж. „От близо година съм тук и хората още не познават. Завършила съм в Германия и там работих във фирма за набиране на медицински персонал. Имам образование и стаж, според изискванията за поста. Нямам обаче обяснение защо се случва това и откъде е това напрежение”, каза тя. При разговори с колеги лекари установила, че не малко подписи в писмото не били техни.

В началото на следващата седмица двете страни по конфликта в болницата били поканени в областната управа в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България