Лекарите: Здравната каса неглижира подписването на националния рамков договор

Здравната каса неглижира подписването на националния рамков договор, което по закон следва да се случи утре, 28 февруари. Това заявяват в отворено писмо от Българския лекарски съюз.

Според лекарите, НЗОК дава ход на едностранно административно налагане на регулации в системата на здравеопазване, което предполага незачитане потребностите на пациентите от подобряване качеството на здравните услуги у нас и поставяне заетите служители в сектора в неприемливи условия на труд.

"Последиците от неправилните управленски решения доведоха до сегашната ситуация на практически фалит на НЗОК. Следващи неправилни решения могат да доведат до тотален срив на здравеопазването в страната с всички произтичащи от това последици", предупреждават от БЛС.

Публикуваме пълния текст на писмото:

"Уважаеми съграждани,

УС на БЛС е крайно обезпокоен от създалата се възможност за отказ от подписване на НРД 2018 г. След активни двумесечни преговори с НЗОК и постигнати договорености, които биха могли да внесат стабилност в системата на здравеопазването и да гарантират продължаващите здравни грижи на българските граждани, НС на НЗОК неглижира подписването на рамков договор, което по закон следва да се случи утре, 28 февруари, 2018 г. С безотговорното си поведение, НС на НЗОК дава ход на едностранно административно налагане на регулации в системата на здравеопазване, което предполага незачитане потребностите на пациентите от подобряване качеството на здравните услуги у нас и поставяне заетите служители в сектора в неприемливи условия на труд. Дали преговорите са предварително планирана имитация, с ясното съзнание от страна на управляващите, че ще бъдат бламирани на финала? Или управлението на здравеопазването е толкова лошо, че дори и управляващите не са наясно колко нестабилна е системата? Или желанието на управляващите е да определят командно-административно процесите в здравеопазването?

Ние, българските лекари, държим да информираме обществото за опасностите, които крие подобен подход. Управлението на здравеопазването чрез едностранно администриране от страна на НЗОК, води до неадекватно разпределение на средствата в сектора и задълбочава хаоса в здравеопазването. В така поставената ситуация, наблюдаваме поредния незаконосъобразен феномен за изплащане на задължения, с вече гласувани и разпределени пари за здраве. Несериозно е твърдението за незнание относно задълженията на НЗОК към чужди здравни фондове, поради факта, че настоящият министър на здравеопазването заемаше поста на председател на НС на касата. Очевидно НЗОК е прехвърлила порочната си практика за незаплащане на извършена дейност от български лечебни заведения и към чужди каси, които по обясними причини, не са толкова толерантни, колкото са гражданите на България.

Ние, българските лекари, апелираме към НС на НЗОК да обсъди трезво създалата се ситуация и да не поставя здравето и живота на българските граждани в риск. Последиците от неправилните управленски решения доведоха до сегашната ситуация на практически фалит на НЗОК. Следващи неправилни решения могат да доведат до тотален срив на здравеопазването в страната с всички произтичащи от това последици.

Български лекарски съюз изготви своя проект за договор съгласно ЗБНЗОК и поема своята отговорност за стриктното спазване на параметрите, заложени в НРД 2018 г.

С уважение,

Д-р Венцислав Грозев

Председател на БЛС"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве