Лекари във Враца протестират заради забавяне на заплатите

На спонтанен протест тази сутрин излязоха медиците от многопрофилната болница във Враца, информира БНТ. Причината за тяхното недоволство са огромните задължения на лечебното заведение, заради които заплатите на персонала се изплащат с месеци забавяне и едва наполовина.

Силвия Даскалова има над 20 години стаж като медицинска сестра във физиотерапията, но казва, че досега болницата не е изпадала в толкова тежко финансово състояние. За последно Силвия е получила 60 процента от заплатата си за юли.

„Докога може да се търпи това положение? Ами няма да е дълго, на хората все пак това са им основните доходи. Както ние работим на 100 процента, така искаме да ни се плаща на 100 процента.“, заяви тя.

От няколко години насам болницата затъва все повече в дългове към доставчици на лекарства и консумативи. Сега задълженията вече се изчисляват на 12 милиона лева. Тъй като активите на лечебното заведение са само 4 милиона, от банките отказва да отпуснат кредит, за да може болницата да продължи да работи.

„Хората се стараят болницата да не фалира, но проблема идва от предишните ръководства, особено на г-н Луканов. Огромни дългове и безхаберие, никой не търси отговорност за нищо.

Последната надежда на медиците от Враца е Министерството на здравеопазването, от което очакват финансова реанимация за най-голямата лечебница в Северозападна България.“, коментира фелдшерът Борислав Станев.

Директорът на Врачанската болница днес по обяд има среща с министъра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България