Лекари искат още задължителни ваксини

Личните лекари и здравните експерти настояват за включване на повече ваксини в задължителния имунизационен календар и за по-строги санкции срещу неизпълнението му. Освен това предлагат при постъпване в училище и университет също да се изисква наличието на задължителните имунизации, каквото условие в момента има за яслите и детските градини.

Според експертите трябва да се обмисли разширяване на имунизационния календар с ваксини срещу менингит тип Б и варицела, както и въвеждане на други национални програми за профилактика на ваксинопредотвратими заболявания - ротавирусни инфекции, сезонен грип - за рисковите групи и хепатит. Официално становище с исканите промени бе представено на експертна среща и то вече е изпратено до Министерството на здравеопазването и здравната комисия в парламента.

И в момента има санкции за пропуснати ваксинации, без да има противопоказания за това, включително и парични, но те трябва да бъдат реално привеждани в действие, защото сега масово не се прави“, заяви пред „Труд“ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Лекарите предлагат, за да няма забавяне, търговете за ваксини да се провеждат поне една календарна година по-рано от изисквания момент за доставка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве