Лекари и здравни инспектори наблюдават 345 души, поставени под карантина в Търговище

Снимка: Владимир Савов/Архив

Дарения за над 160 000 лв. постъпиха в областната болница

345 души са под карантина в област Търговище към 7 април. От началото на мерките в региона под такива ограничения общо са били поставени 792, завърнали се от чужбина. Всички те се наблюдават от личните лекари или здравните инспектори, когато нямат джипита.

До момента в областта няма установени случаи на COVID-19. Изследвани са над 40 проби, взети от пациенти със съмнителна симптоматика, но няма положителни.

Това стана ясно на съвместна пресконференция на кмета на общината д-р Дарин Димитров с представители на ръководствата на полицията, болницата, здравната инспекция и областния управител Митко Стайков.

Директорът на областната болница д-р Иван Светулков съобщи, че постъпилите дарения при тях вече са за над 160 000 лв. Той обяви, че кметът д-р Димитров също е сред дарителите и предоставя цялата си заплата за нуждите на болницата. В началото на седмицата при тях са постъпили и 50 експресни теста, дарени от фирми на народния представител Делян Пеевски. Предпазни облекла на стойност 10 000 лв. са дарени от местния „Ротари клуб“. Най-голямото дарение е от заводите на „Шишеджам“, които предоставиха 90 000 лв. за медицинска апаратура.

Кметът д-р Димитров пък съобщи, че 50 възрастни и болни вече разчитат на общинския телефон за заявки за доставка на храни и лекарства. 82 жители на общината са обхванати в патронажната грижа и към тях ще бъдат добавени още 180 нуждаещи се. Отделно 700 човека получават всеки делник топла храна от кухнята на общинския патронаж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини