Лекари оперираха успешно онкоболна жена

Д-р Стефан Шишков и д-р Северин Чавдаров

Бургаските лекари д-р Стефан Шишков и д-р Северин Чавдаров оперираха онкоболна жена. Тя страда от рак на белия дроб, а неврохирурзите са отстранили метастаза от мозъка й, и пациентката е изписана с подобрение. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ.

Това ще и позволи да се обслужва сама, коментираха медиците.

„Жената постъпи с частична пареза, която ограничаваше движенията. Скенерът потвърди предположението – метастаза в мозъка, причинена от основното заболяване – белодробен карцином. Трябва да кажем, че тези операции се извършват доста често. От няколко години медицинската наука налага нов подход, ново разбиране към хората с онкологични заболявания – посока към удължаване на живота и подобряване на неговото качество, т.е. не просто живот, а пълноценен живот. В близкото минало тези болни изобщо не се оперираха и често фаталният изход настъпваше не поради основното заболяване, а заради метастазите“, обясни д-р Стефан Шишков, неврохирург в отделението.

Ако операцията не е била извършена, прогнозата е обездвижване, инвалидизация и кома. Сега, макар че пациентката е наясно със своето състояние, намесата на лекарите в УМБАЛ Бургас добавя още мигове към живота й, които да прекара със своите близки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България