Лекари от бургаска болница оперираха германка

Лекарите, извършили операцията

Жената страда от синдром на Лериш

Лекари от бургаската УМБАЛ оперираха 58-годишната германка. Тя потърсила консултация със съдовите хирурзи на болницата, защото се оплаква от болки в двата крака при движение и в покой, изтръпване, невъзможност да измине и минимални разстояния.

Преди тези симптоми жената е била активна и е вървяла с километри. При извършените изследвания се оказва, че страда от сравнително рядко заболяване, наречено синдром на Лериш. То представлява запушване на коремната аорта заради отлагане на атеросклеротични плаки и е по-често срещано сред мъжете. Заради запушването е нарушено кръвоснабдяването на крайниците, оттам идват болките и невъзможността за движение. Ако състоянието не се лекува, може да се стигне до гангрени и ампутации на краката.

При операцията, продължила повече от четири часа и половина, е направен т.нар. аорто-бифеморален байпас. Байпасът възстановява кръвообращението под запушения участък чрез заобикалянето му посредством протеза, по която да протича кръвта от здравата част на артерията до подлежащата под запушването проходима артерия. В случая е използвана специална синтетична протеза, която свързва коремната аорта с двете артерии на двата крайника и възстановява кръвотока. Операцията е сложна и тежка, изисква умения и концентрация на екипа. В Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас годишно се извършват около десетина подобни интервенции.

Интересното при този тип операции е, че непосредствено след приключването симптомите отшумяват напълно. Пациентката вече е преминала няколко контролни прегледа, които са показали пълното й възстановяване. С радост споделя с лекуващия я екип, че е възстановила дългите си разходки и се чувства прекрасно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве