Лекари от „Пирогов” преглеждат с 5G връзка

Прегледът се осъществява с 360-градусова камера с резолюция 4К. Консултантите наблюдават дистанционно с VR очила.

Технологията позволява дистанционни високоспециализирани консултации

Медиците се пренасят при пациента с VR очила

Първият дистанционен медицински преглед на пациент с помощ­та на 5G връзка, беше осъществен в понеделник от лекари на „Пирогов”. Демонстрация на т. нар. телемедицина направиха изпълнителният директор на най-голямата спешна болница у нас проф. Асен Балтов, който беше в централата на „Теленор” - партньор на „Пирогов” в проекта, проф. Диян Енчев, който беше в лечебното заведение и д-р Асен Меджидиев, намиращ се в линейка в Хасково заедно с 59-годишна пациентка.

Медицинската консултация се осъществи с 360-градусова камера, която снима с резолюция 4К. Проф. Балтов и проф. Енчев се пренесоха в линейката при д-р Меджидиев с помощта на специални VR очила. Пациентката е изпитвала болки в гръдния кош и при ходене; те са били особено силни в дясната бедрена кост, която, както и прешлените, е била оперирана преди време.

По време на съвместния преглед стана ясно, че са необходими допълнителен скенер на гръбначния стълб, ЯРМ и консултация с травматолог и неврохирург.

Идеята за въвеждането на телемедицина е свързана с недостига на специалисти в определени региони и нуждата от бърза реакция, особено при спешни случи. Това е крачка напред за медицината, коментира проф. Енчев. По думите му новата технология дава изключителна възможност за дистанционни високоспециализирани консултации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве