Лекари събират такса "извинителна бележка" от ученици

Лични лекари са въвели такси "издаване на извинителна бележка" и за издаване на болнични за деца. Това разказват в социалните мрежи майки, които обаче не пожелаха да застанат пред камера, информира БНТ.

В писмен отговор до майките от министерство на здравеопазването обясняват, че издаването на болничен лист и извинителна бележка е безплатно и допълват, че услугите се покриват от здравната каса.

Експертите на министерството препратили въпросите на журналистите към здравната каса. Оттам съобщили, че не заплащат издаването на извинителни бележки, а от лекарския съюз обяснили, че това дава право на личните лекари да искат такси от пациентите.

"След като не е посочено като безплатно издаването на такъв медицински документ - колегите някъде по своя преценка биха могли в ценоразпис да запишат някаква такса, някаква сума срещу издаването на тази извинителна бележка", коментира Галинка Павлова зам.-председател на БЛС.

Семейните лекари избират сами дали да въведат такса и колко ще струва извинителната бележка. Доктор Николова не е въвела таксата, защото част от пациентите ѝ имат сериозни финансови затруднения.

"При които взимането на такса няма да бъде въобще събираемо, нито възможно. Това поставя в неравностойно положение останалите ми пациенти, които работят, трудят се, да могат да си позволят единия лев, но след като не мога да си позволя да го взема от всички, не мога да си позволя и да го взема от този, който работи", каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

От лекарския съюз припомнят, че децата до 18 години не заплащат потребителска такса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве