Лекарка оглави женската структура на ВМРО във Велико Търново

Учредиха първата женска общинска структура на ВМРО във Великотърновска област. За неин председател е избран педиатърът и общопрактикуващ лекар д-р Юлия Тонкова. Почетен председател на структурата е Бистра Коларова. Тя е внучка на знатния български воевода Миша Развиговор, един от съратниците на Гоце Делчев, загинал в бой срещу османската армия в началото на 19 век. Родена е в София и е учителка по френски език. Дъщеря е на един от големите интелектуалци и дейци на ВМРО между двете световни войни Никола Коларов. В периода на Втората световна война със семейството си живее в Скопие, където нейният баща университетски преподавател и западноевропейски възпитаник и полиглот издава в. „Целокупна България”.

"След войната Коларови са репресирани от комунистическия режим. Никола е осъден от Народния съд и дълги години се укрива в български манастир, закрилян от патриарх Кирил. През 1956 г. е разкрит, арестуван и изпратен в затвор, където лежи почти до последните дни на своя живот", разказа зам.-председателят на ВМРО и народен представител в 43-ия парламент доц. Милен Михов.

Сред членовете на новорегистрираната структура са икономистът и изявен планинар Валентина Грозданова и секретарят на младежката организация на ВМРО Велико Търново Иваничка Маркова.

Първата публична изява на дамите ще се състои на 1 март, когато те ще раздадат 1000 патриотични мартеници на деца и родители.

Д-р Тонкова подчерта, че акцент в дейността на жените ще бъдат не партийни политики, а прояви, насочени към децата, подрастващите и родителите.

"Целта ни е да провокираме у тях паметта за българските традиции, обичаи и празници, чувството на родолюбие. Важно е да се акцентира и на опазването на здравето на младото поколение", коментира д-р Юлия Тонкова.

Замислени са спортни мероприятия и забавни игри с малчуганите от детските градини, училища и информационни кампании за здравословен начин на живот сред тийнейджърите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони