Лекарка се грижи за 32 села и махали в Смолянско

Д-р Снежана Бакърова от родопското село Смилян е добрият пример как професията се превръща в призвание. В 26-годишната си лекарска практика тя се е сблъсквала с всякакви случаи, защото е единственият лекар за 32 села и махали в района.

Пред кабинета на д-р Бакърова винаги е пълно с хора, а работният ѝ ден обикновено продължава по 12 часа. Често се отзовава на спешни повиквания. Затова при пристигането си в Смилян не се учудвам, че вместо в кабинета я заварваме при поредния спешен пациент.

"Това е ежедневието и това е нещо с което се сблъсква всеки един лекар, работещ на предния фронт. Особено лекарите, които работим в периферията. Ние тука много често се сблъскваме с неотложни, със спешни състояния и изобщо с всичко, което може да си представите като патология в общата медицина. Това е, че ние не знаем какво ни очаква за разлика от тесните специалисти, които работят в едно направление. И да работиш на село това е нещо, което е предизвикателство", казва медикът.

Доктор Бакърова признава, че започнала работата си като участъков лекар преди 26 години с не особено въодушевление. Срещите й с пациентите обаче са най-голямата школа, благодарение на която сега се чувства спокойна и сигурна в практиката си.

Грижи се за здравето на над 2500 души, от бебета до столетници. Пациентите й са пръснати в 32 села и махали, някои отдалечени на повече от 30 километра, показа БНТ. Затова освен най-различните случаи, за които се налага да реагира на момента, д-р Бакърова често се сблъсква с трудности твърде далеч от медицината.

"Самият терен е труднопроходим, планински, насечен, особено труднопроходим при зимни условия... Има махали, където живеят и по двама и по един пациент, които са изключително възрастни. Има и такива които, места където има 50 и сто човека. И всичките. Лошото е, че там няма млади хора, които да се грижат за тях. Повечето са на средна възраст над 70 години. Има места, където връзката е много трудна, няма обхват, има места където няма транспорт или транспорта е един два пъти в седмицата. И всичкото това, от всичкото това произтича и факта, че младите хора не желаят да се върнат и да работят тука", разказва д-р Снежана Бакърова.

Селската лекарка смята, че държавата е длъжник и на медиците и на пациентите в отдалечените села.

"Трябва да се обърне внимание на профилактиката, която е изключително важна, за да не се стига до скъпите методи, с които се диагностицира и оттам да се хвърлят страшно много пари и де факто казват няма повече пари преди да има реформа. Трябва да се подобрят условията на труд, трябва по някакъв начин да обърнат внимание на това да привлекат младите хора да си останат в България", категорична е медикът.

И двете деца на д-р Бакърова са поели по нейния път, синът специализира кардиология, дъщерята още е студентка. Дали някой от тях ще се върне на село, за да помага в нейната практика е трудно да се каже, но поне са заявили желание да работят в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве