Лекарските грешки и стресът при хирургически интервенции ще бистрят на конференция в Пловдив

Лекарските грешки и стресът при извършване на различни хирургически дейности ще са две от основните теми на първата национална конференция по симулационно обучение в медицината с чуждо участие, която ще се проведе от 14 до 16 декември в Пловдив. Програмата на форума засяга най-актуалните проблеми на симулационните модели в медицинското образование, като в същото време е наситена с демонстрации и практически занимания.

Те ще се проведат в Медицинския симулационен тренировъчен център (МСТЦ) в МУ-Пловдив, който вече е готов да поеме желаещи да се обучават и то не само от страната, но и от чужбина. Очаква се първата национална конференция по симулационно обучение да утвърди водещата роля на МСТЦ-Пловдив, тъй като по време на форума ще бъдат демонстрирани възможностите му за провеждане на практически и теоретични занятия в областта на високоспециализираните дейности в медицината.

За издигане на престижа му и за спомагане на развитието му в началото на декември бе учредено Настоятелство към Симулационния тренировъчен център в Медицински университет-Пловдив. Създаването на обществения съвет е продиктувано както от нуждата за утвърждаването на МСТЦ като единствен по своята комплексност и възможности в страната, така и за нуждите на акредитацията пред Американския колеж по хирургия. По този начин сертификатът, който се издава на преминалите успeшното обучение, ще удостоверява, че програмите са в синхрон с най-добрите международни образователни практики.

Симулационният център, който бе открит преди година в МУ – Пловдив, е поглед в бъдещето. В него са събрани всички иновации и модерни средства за обучение в медицината. Той ще въведе както студентите, така и специализантите в сферата на високотехнологичната медицина чрез използване на 3D симулатори за виртуална реалност и кибернетични манекени, преди да започнат работа с пациентите. Целта е да се изградят базисни умения, които да позволят продължаване на практическото обучение в реална обстановка при минимизиране на риска за пациентите. С манекените обучаващите се ще могат да грешат и да се учат от грешките, за да ги избягват впоследствие в реалната си практика като лекари. В симулаторите дори има сценарии, които поставят обучаващите се в „критични” ситуации и се прави оценка на предприетите действия. Всяко обучение завършва с разбор (дебрифинг), по време на който се прави анализ на действията на обучаващите се, на навременността и адекватността.

Симулационният център разполага с 10 зали, като има възможност да се симулират различни спешни състояния, например травми – откъснат крайник, пневмоторакс, обструкция на горните дихателни пътища. На монитор излизат жизнените показатели и ако студентът не направи правилно необходимата манипулация, тези показатели се влошават. Манекените са направени така, че могат да се вкарват дори лекарства, а на екрана се наблюдават реакциите от страна на организма. Ако се инжектира неправилен медикамент, манекенът може дори да„умрe”.

Центърът разполага с ендоваскуларен симулатор. При него специализантите придобиват умения за катетеризация на съдовете и извършването на редица диагностични и терапевтични процедури не само в областта на кардиологията, но и в неврохирургията, неврологията и съдовата хирургия. Има зала за ендоскопски процедури в гастроентерологията – гастро- и колоноскопия, пулмологията – бронхоскопия, лапароскопска хирургия или така наречените „безкръвни операции” от последно поколение, които могат да се използват за обучение на специалисти по „обща хирургия”, „урология”, „гръдна хирургия”, „акушерство и гинекология”. Всичко се симулира като в реални условия. Другите симулатори са за бебета и по-големи деца, както и за бременни жени. Центърът разполага с 2 аудитории за по 100 души, в които може едновременно да бъдат предавани упражненията за симулация, така че по-широка група от обучаващи се да проследи процеса, да дискутира с ментор, да задава въпроси и да се коментира ситуацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве