Лекарствата за високо кръвно ще са безплатни от 2017 г.

По предложение на здравния министър в оставка Петър Москов Надзорният съвет на Националната здваноосигурителна каса (НЗОК) реши от 1 януари касата да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония – високо кръвно налягане, съобщава БТВ.

Това е едно от най-масовите заболявания в България – около 200 хил. българи, които по данни на касата са регистрирани с тази диагноза, от 1 януари ще получават лекарствата си безплатно. Касата ще отдели за лечението на това заболяване около 10,5 млн. лв., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Идеята беше заложена в плановете на здравния министър в оставка Петър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показаха, че НЗОК не може да си го позволи.

От Министерство на здравеопазването твърдят, че въвеждането на пръстовия идентификатор значително е ограничил финансовите разхищения и благодарение на това е възможно НЗОК да поеме лечението на хипертониците.

„Ефектът от въвеждането на пръстовия идентификатор е видим за всички - показа отчетената дейност за първите 15 дни от ноември, след въвеждането на системата, сравнено с отчетената дейност за първата половина на предходния месец. Разликата е близо 15 милиона по-малко за 15 дни“, каза заместник-министър Шарков по време на пресконференция в Министерство на здравеопазването по-рано тази седмица.

18 481 хоспитализации по-малко са отчетени за първата половина на месец ноември в сравнение със същия период на 2015 г., уточняват от МЗ.

Върховният административен съд (ВАС) спря действието на наредбата, задължаваща болниците да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък, припомня „Труд“. Ден по-късно председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Ваньо Шарков заяви, че решението на ВАС ще бъде обжалвано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве