Лекарства за стотици милиони, платени от НЗОК, са продавани нелегално на Запад

Мораториумът за нови молекули остава

В схемата са замесени множество болници и аптеки, разкриха от МВР и прокуратурата

Организирана престъпна група е изкупувала от болници и аптеки лекарства, закупени от здравната каса, които след това са продавани на няколко пъти по-висока цена в държави от Западна Европа. Това стана ясно на съвместен брифинг на МВР, МЗ и прокуратурата.

"Става въпрос за източване на бюджета на НЗОК в размери от стотици милиона лева", посочи здравният министър Кирил Ананиев.

"Мога да водя дебат със всеки, който твърди, че лекарствата, които използваме за лечението на българските граждани са по-некачествени от тези в Западна Европа. Целият обем заловени медикаменти са били предназначени за там. Реекспортираните лекарства са се продавали на четворна цена", посочи Ананиев.

Проведена е акция за данъчни престъпления и пране на пари, при която са иззети лекарства за милиони левове, обясни административния ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев. „Производството, което наблюдаваме е образувано месец септември. Данните и сигналът са получени 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса. Предмет са животоспасяващи лекарства, включително такива за онкоболни и за деца. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица“, коментира Гешев.

„Работата на МВР, ДАНС и прокуратурата е постоянна и засилена. Основният мотив за нашата активност е, че в сектора се дават значителни средства без значително подобряване на услугите“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Целта ни е да сведем до минимални граници случаите на злоупотреба в здравеопазването, заяви той и добави: "Битката ще бъде жестока".

Няма как тези лекарства да се окажат на черния пазар без участието на лекари и аптеки, категорични са от МВР. Лекарства, които са заплатени от НЗОК са изкарвани от употреба и вкарвани в документооборот и износ в чужбина.

От прокуратурата разкриха, че един от начините, по който това е ставало е с неистински документи. Затова част от разследването е за документни измами. Според разследващите в схемата са участвали множество болнични заведения в София, Шумен и Сливница, но работата по случая продължава.

Според ГДБОП организираната престъпна група по тази схема се състои от 7 лица, но през вчерашния ден са разпитани 20 човека. Групата изкупувала лекарствата от лекари, аптеки и болници след което окрупнявала пратките в специален склад.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България