Лекар и сестра на съд след смъртта на оперирана от сливици пациентка

Лекар и медицинска сестра се изправят пред Варненския окръжен съд на 20 септември по обвинение, че са причинили смъртта на млада пациентка поради немарливост, съобщиха от прокуратурата.

Драмата се разиграла на 26 януари 2012 г., когато 24-годишната майка на 3-годишно дете постъпила в частна клиника за рутинна операция на сливиците. Извършил я д-р Димитър Г., специалист с дълъг стаж и добро реноме. На следващата сутрин преди да бъде изписана пациентката обаче се оплакала, че й е лошо. Дежурната сестра Ваня И. й премерила кръвното, което било в норма. Друг специалист по "уши,нос, гърло" прегледал жената и открил, че около раната й има съсирек. Потърсили хирурга, който по телефона назначил да й бъде влят кръвоспиращ медикамент. След час жената колабирала, спешно била транспортирана в МБАЛ "Св. Анна", но малко по-късно издъхнала от постхеморагичен шок, причинен от кръвозагуба.

Според обвинителния акт лекарят не е осъществил следоперативен контрол, неправилно е назначил кръвоспиращо лекарство, прехвърлил е грижите за пациентката си на други лица, давайки нареждания по телефона и не е предприел нужните реанимационни дейности. Подсъдимата медицинска сестра пък ще отговаря, че не е наблюдавала оперираната млада жена и не е уведомила своевременно хирурга за влошеното й състояние. Двамата са се отказали от провеждането на разпити на свидетели и вещи лица по време на процеса. Наказанието за повдигнатите обвинения по член 123, ал. 1 от НК е лишаване от свобода от 1 до 6 г., уточниха от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве