Лекар от Свищов предложи брак на съученичка в юбилеен школски алманах

Книгата „55 + вдъхновяващи истории“ е издадена за 55-годишнината на СУ „Николай Катранов“ в крайдунавския град

Лекар от Свищов предложи официално брак на ученическата си любов чрез юбилеен школски алманах. Д-р Мартин Караманлиев отправи нетрадиционната покана за съвместен живот на избраницата си Евелина Парашкевова на премиерата на книгата „55+ вдъхновяващи истории“. Творбата е издадена за годишнината на СУ „Николай Катранов“ в крайдунавския град, където двамата влюбени са завършили средното си образование.

27-годишният медик е завършил Медицинския университет в Плевен с престижната награда „Златен Хипократ“ за млад лекар, както и отличието „Студент на годината“ в категория здравеопазване за 2017 г. Неговата избраница Евелина Парашкевова пък е учила „Финанси“ в Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в родния си град и в момента гради кариера в най-голямата българска банка.

Д-р Мартин Караманлиев е сред 50-те поканени автори, споделили своите лични истории в алманаха. Наред с разказа за ученическите си години, на страниците на изданието той разказва интересни преживявания като средношколец.

„В този период срещнах и първата си и единствена любов – Евелина. Нещата се случваха толкова навреме, толкова на място, толкова чисто – приказка! А и нямаше друг начин – тя е истински диамант. Най-прекрасното, мило, ерудирано, пробивно, амбициозно, успяващо, забавно и талантливо създание! Всеки ден заедно е подарък за мен. И така вече 10 години. И не мога повече да чакам, бе да ти задам този въпрос: „Ще ме направиш ли най-щастливия човек на света, като се омъжиш за мен?“.

Оригиналното предложение за брак бе огласено пред препълнената зала на най-голямото свищовско училище при представянето на книгата и предизвика бурни аплодисменти от учители, родители, гости и ученици. Избраницата на медика каза заветното "Да".

Събитието с представянето на книгата е кулминация на 5-дневни чествания, които завършиха с тържество в салона на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ в града на Алеко Константинов.

Инициатори от СУ „Николай Катранов“ успяха да съберат на страниците на пионерната книга „55+ вдъхновяващи истории“ едни от най-значимите лични примери за успехи и изпитания, свързани с възпитаници на учебното заведение. „С историите, разказани на 304 страници, книгата имаше дигитална премиера още на 25 октомври и вече отчете над 1500 прочитания в уеб-среда . Автори и съставители на книгата са Генади Иванов, Надя Мочкова и проф. д-р Андрей Захариев. Принос с отделни текстове имат над петдесет възпитаници и учители, свързани в годините с флагмана на училищното образование в Свищов“, изтъкват издателите.

Книгата е отпечатана в тираж 500 броя в цветен илюстриран формат в издателство „Фабер“ – Велико Търново. Изданието е изцяло финансирано от Академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“, на база постъпило целево дарение от физически лица.

„Съставителите на летописа умело бяха заменили този текста с предложението за брак в дигиталното издание с панорамна снимка от въздуха на училището и град Свищов, така че знаковия абзац и посвещение в любов да бъде истинска изненада“, споделят инициаторите.

В Предговора на книгата се казва: „Настоящи или бивши учители и ученици, всички ние сме част от 55-годишната история на училище „Николай Катранов”. Прекрасно е, че 55+ от Вас разказаха своите вдъхновяващи истории и направиха книга. Училището е храм на знанието. В училище всеки от нас е научил буквите, неговият първи учител го е научил да чете и така му е показал пътя към знанието. В усилието да направиш книга за юбилея на своето училище са вложени много дълбоки символи – за буквите, за четенето, за знанието... Ето един от тях: Четете книги! Сега в ръцете ни е книгата, посветена на 55-годишния юбилей на училището. Ние я разтваряме и четем 55+ удивителни човешки истории..., 55+ вдъхновяващи истории на хора, които знаят, че пътят към знанието започва от буквите, убедени са, че най-великите и най-ценните човешки знания са в книгите и ти правят безценен подарък, с който ти казват: Чети, приятелю!“

СУ „Николай Катранов“ е открито през 1964 г. като начално и основно училище с ученици от 1-ви до 8-ми клас. Първоначално се е помещавало в сградата на гимназия „Алеко Константинов“. Обявено е за първоприемник на основаното през 1831 г. училище на Христаки Павлович. През 1980/1981 година са построени двата нови корпуса на учебното заведение. През 1983/1984 година се чества 20-годишнината от създаването му и е избрано за базово към Министерството на народната просвета по осъществяване експеримента на БАН под ръководството на акад. Благовест Сендов. През 2014 г. СУ „Николай Катранов“ чества половинвековен юбилей. По проект на Община Свищов е осъществено цялостно обновяване на сградния му фонд във връзка с повишаване на енергийната ефективност.

Патрон на школото е Николай Катранов - български поет, фолклорист, преводач, революционер. Той е роден в Свищов през 1829 г. Завършва Историко-филологическия факултет на Московския университет, където се сближава със славянофилите. Прототип е на Инсаров от романа на Тургенев „В навечерието”. След завръщането си в България работи като учител, изнася лекции, редактира сборници с народни песни. Умира едва на 24 години от туберкулоза.

Училището е единствено в община Свищов с паралелки с профил „Чужди езици“ - с английски и немски език. През 2019 г. за първи път е въведен и руски като изучаван втори чужд език. През юбилейната 2020 учебна година в Средно училище „Николай Катранов“ се обучават 744 ученици от I -XII клас, разпределени в 34 паралелки, в т.ч. една подготвителна група. Педагогическият екип на училището включва 78 души, сред които са психолог, педагогически съветник и ресурсен учител. Непедагогическият персонал наброява 19 души. Директор на училището от 2004 г. е Генади Иванов, който е и общински съветник в Свищов.

Учениците на СУ „Николай Катранов“ демонстрират едни от най-високите резултати в страната на държавните зрелостни изпити, външно оценяване, олимпиади, конкурси и състезания. Училището активно работи по национални и международни програми. Има спечелени и реализирани над 30 международни проекта по програмите „Коменски“, „Сократ“ и „Учене през целия живот“, програми на Европейската комисия и Европейския парламент. През учебната 2019/2020 година СУ „Николай Катранов“ участва като партньор в шест проекта по програма „Еразъм +“, с което отново е сред училищата рекордьори в страната по брой едновременно изпълнявани проекти по тази програма.

Финансиралата изданието академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ е учредена през 2017 г. Тя подкрепя инициативи, свързани с образованието, науката и спорта. Патрон на фондацията е проф. д-р Минко Русенов – създател и първи ръководител от 1952 г. на финансовата катедра при Стопанската академия „Д. А. Ценов“. Председател на УС на Фондацията е проф. д-р Андрей Захариев, а на нейния контролен съвет – проф. д-р Румяна Лилова. Настоятел на сдружението е проф. д.н. Стефана Русенова, първородна дъщеря на патрона на фондацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони