Лекуваме Европа с родни билки

Най-търсена в Германия е ароматната ни липа

Дават до 5 лв. за килограм

България е най-големият износител на диворастящи билки в Европа. Родни предприемачи търгуват с над 100 различни вида билки, като основно изнасят продукцията зад граница. Това обясни за “Труд” зам.-председателят на Българската асоциация на билкарите и гъбарите Добрин Тонев. Страната ни изнася над 10 хил. тона билки, като в това число се включват и култивираните. Количеството би могло да бъде в пъти по-голямо, но липсват достатъчно берачи, които да събират ценните растения, обясни Тонев.

Най-много от диворастящите билки се изнасят за Германия. Те не само са голям пазар, но и търговска нация. Предлагат родните растения като краен продукт на чай или ги влагат в хранително-вкусовата и козметичната промишленост, фармацията. Основната част обаче се преработва, пакетира, превръща в краен продукт и се реекспортира за далечни пазари като САЩ и Япония, обясни Тонев.

Сред най-търсените билки зад граница е липовия цвят, заради силния си аромат. Качеството и търсенето определят и по-високата цена на тази билка. Тя се изкупува най-скъпо у нас. През последните месеци част от прекупвачите плащат до рекордните към момента 5 лева за килограм.

Българският липов цвят е розовото масло на билките. Заради по-високата му цена част от крайните търговци смесват родния ароматен сорт липа с китайски цвят. Азиатският на външен вид е досущ като родния, но липсва силния мирис, обясни Тонев.

Сред другите пазари, за които изнасяме билки, са Франция, Испания, Полша, Египет, Бразилия, Аржентина и Япония.

Според експерта това, че липовият цвят се събира с метли като прах под дърветата не намалява качеството на крайния продукт. Причината е, че пътят на билките от брането до крайния продукт е дълъг. Берачът ги предава в събирателните пунктове, в които билките се сортират и се почистват през специални машини. Така понякога 50 процента от суровия материал се превръща в отпадък, обясни Тонев. Освен това на билките в събирателните пунктове се правят проверки от представители на РИОКОЗ и се анализират партидите за наличие на плесени, тежки метали, токсини.

Всички билки трябва да отговарят на определени здравни изисквани, затова и не може да се каже категорично, че диворастящите целебни растения са по-полезни от култивираните, твърдят експертите. За едни билки е икономически по-изгодно да се отглеждат в изкуствена среда, докато за други подобен метод не би покрил разходите, обясни Тонев. И даде пример с маточината, която е сред основните билки, които изнасяме, но е предимно култивирана, за да отговори на изискваните от пазара количества. Най-често култивирани са изнасяните мащерка, мента, кориандър, бял трън. От диворастящите растения зад граница отиват коприва като листа и корен, корените на троскота и ружата, глог като плодове, цвят и листа, бял и черен бъзак като цвят и плод, жълт кантарион, бял равнец, пелин, шипка, хвойна.

 

Защитени видове

Мурсалският чай е познат само в България

Мурсалският чай се препоръчва за лечение на чернодробни и бъбречни заболявания, понижава кръвното налягане, намалява риска от инфаркт и инсулт, облекчава чревни заболявания, дори предотвратява появата на някои видове рак. Въпреки, че билката е сред най-ценните у нас, тя не е позната и търсена зад граница, обясни зам.-председателят на Българската асоциация на билкарите и гъбарите Добрин Тонев. Мурсалският чай расте единствено у нас и е защитен от Червената книга на България. В последните години тази билка се култивира изключително успешно, но се произвежда основно за вътрешния пазар. В съседните Гърция и Македония има подобно растение, което често предлагат като мурсалски чай, но тяхната билка само наподобява външно българската, без да притежава ценните й качества.

 

Нелоялна конкуренция

Полски компании купуват без документи

Родните предприемачи и износители на диворастящи билки се оплакват от нелоялната конкуренция на полски фирми. Тъй като износът за държавите от Европейския съюз е безмитен и реално е вътрешен транспорт в общността, компании от централноевропейската страна се възползват от липсата на проверки по границите и изкупуват родни билки без документи, с пари в брой. Камионите им занимават зад граница с ценните родни растения, без фирмите да плащат данъци у нас или да имат регистрирани дружества в България. Това естествено намалява разходите им и става причина да подбиват цената на родните износители.

 

 

Безработни фамилии се изхранват с бране

Семейства си докарват над 200 лева на ден

Дъждовете изяждат печалбата на прекупвачите

Над 200 лв. само за ден може да изкара семейство от бране на билки. Има домакинства от по двама-трима души, които берат до 50 килограма липов цвят на ден. При изкупна цена малко под 5 лв. за килограм, те си докарват над 200 лв. за ден, обясняват от пунктовете за събиране на билки. В същото време има цели безработни фамилии и пенсионери, които се издържат през цялата година със събиране на диви билки и плодове. С подобен труд те си докарват по една минимална заплата от 510 лв. средно на месец за цялата година. Все повече обаче намаляват желаещите да си изкарват прехраната или да подпомагат семейния бюджет с бране на билки. Причината е, че безработицата в страната намаля и доходите от тази дейност вече не са толкова примамливи, обясни зам.-председателят на Българската асоциация на билкарите и гъбарите Добрин Тонев.

Най-доходоносният билкарски бизнес обаче за този сезон – събирането на липовия цвят, е към края си. Причината са силните дъждове, които се изляха през последните седмици в страната. Влагата буквално изяжда печалбата на предприемачите, обясни Тонев. Събирателните пунктове са спрели да изкупуват билки в дъждовното време, тъй като голяма част от ценните растения по принцип се сушат на слънце. Ако се събират в сушилници, това повишава разходите, обясниха от сектора. Така че при влажно време реално се губи печалбата за прекупвачите, затова те предпочитат да спрат купуването на билки. След обилните дъждове пък липовия цвят ще е опадал и съсипан и няма да може да се събира дори ако последва слънчево време, обясниха експертите.

 

Пазар

Търсенето става все по-голямо

Търсенето на билки става все по-голямо, защото хората разбират, че традиционната медицина предпочита да реже болния орган, а алтернативното лечение премахва страданието с билкови отвари. Българските прекупвачи обаче изнасят изсушени билки, а не краен продукт. Фирми в Германия и други страни от Европа пакетират билките, подготвят ги за продажба на крайни клиенти и така огромна част от печалбата остава за тях.

Всяка година със заповед се определят разрешените и забранените за събиране лечебни растения, както и допустимите за събиране количества. Много от неопитните берачи обаче правят поразии. Кършат клоните на липите и изтръгват лечебните растения с корените, което води до ликвидиране на находищата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика