Лекуваме се с по-модерни лекарства

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова демонстрира добро настроение по време на дебатите за Бюджет 2020.

На извънредно заседание депутатите гласуваха финансовите рамки за НЗОК и ДОО (обзор)

От 1 юли 2020 г. увеличават пенсиите с 6,7%

ДПС поиска повече пари за профилактика на здравето

Българските граждани получават всички постижения в областта на медицината. В същото време няма листа на чакащите. България е една от четирите страни в ЕС, която въвежда своевременно иновативни лекарствени продукти. Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Лъчезар Иванов по време на дебата за бюджета на НЗОК за 2020 г. Той посочи, че нашите сънародници имат по-добър достъп до медицински услуги в сравнение с други европейски страни.

На извънредно заседание депутатите гласуваха на първо четене Бюджет 2020 г. на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Законопроектът за Бюджет 2020 за НЗОК предвижда средствата за касата да нараснат с 445 млн. лв. и да достигне 4,447 млрд лева.

“В България се отделят едва 12% за профилактика в здравеопазването, сравнени със средните европейски стойности”, коментира д-р Нигяр Джафер от ДПС и член на комисията по здравеопазване в НС. По думите й в повечето държави членки на ЕС 20-25% отиват за профилактика.

Междувременно по време на дебатите за ДОО, лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че след няколко дена предстои заседание на политическия съвет на управляващата коалиция за повишаването на пенсиите.

“Пенсиите могат да се увеличат чрез високи нива на заетост, високи заплати и високи доходи”, каза д-р Хасан Адемов от ДПС.

Депутатите приеха на първо четене бюджета на ДОО за 2020 г., който предвижда от 1 юли догодина пенсиите, отпуснати до края на 2019 г., да се увеличат с 6,7%. Средният размер на пенсията ще достигне 412,28 лв., което е с 31 лв. повече в сравнение с 2019 г.

Междувременно от Института за пазарна икономика предложиха в писмо до премиера Бойко Борисов 20% от приходите от облагането на доходите на физическите лица да бъде автоматично преотстъпвана към общините, като „парите следват личната карта”. Това е ресурс в рамките на 800 млн. лв., който почти ще удвои собствените данъчни приходи на общините без да се вдигат данъци, смятат в ИПИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес