Леониди падат от небето след полунощ в събота

Най-зрелищния звездопад очакваме на 14 декември

Поредният метеорен поток Леониди очакваме да видим след полунощ в петък срещу събота. Падащите звезди идват от опашката на кометата Темпъл- Тътъл, а названието им е свързано със съзвездието Лъв/Leo/, припомни Иванка Гецова от Народната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" във Варна.

Тя обясни, че Леонидите са много красиви, те са с леко зеленикав цвят и са много бързи-стрелват се като змийчета на небето със 71 км/сек. Не се очаква някаква висока активност- 10 метеора на час или на 5 минути по един. Ако има ранобудни и времето е хубаво, Леонидите могат да се наблюдават след 2 ч до 5.30 ч сутринта от югоизток и изток, когато изгрее съзвездие Лъв под лапите на Голямата Мечка. Метеорният поток е в своя апогей на всеки 33 години, като последно е наблюдаван през 1998 г,а следващият е през 2031 г.

Най-ослепителното и зрелищно явление ни очаква на 13 срещу 14 декември, когато падат Геменидите, метеори в съзвездието Близнаци, които са по-впечатляващи и от августовските Персеиди. Около 120 падащи звезди на час може да пресекат небосклона. Според народните поверия звездопадът е божествен знак и до ден днешен хората излизат извън светещите градове, за да го гледат. Защото защото е красив, а и магически и повечето вярват, че огненият дъжд сбъдва желанията им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България