Лесовъди от Смядово и Върбица обсъждаха стопанисването на горите

53 вида дървета и храсти има в района

53 дървесни и храстови видове има на територията на ДГС-Смядово и ДГС-Върбица. Горите, които влизат в обхвата на двете стопанства са изключително разнообразни, богати на ценни растителни и животински видове. Във високата част на двете териториални поделения има борови гори, както в Родопите. На метри под тях са широколистните масиви с дъб, бук, цер, явор, планински ясен и много други. Как да бъдат опазени и какво най-добро да се направи за тяхното възобновяване разискваха днес лесовъдите на двете стопанства по време на съвместното съвещание.

"От години работим заедно. Правили сме съвместни съвещания и с колегите от ДГС-Преслав. Когато се съберат повече специалисти, за да дискутират начините за стопанисване на горите, резултатите винаги са по-добри", коментира директорът на ДГС-Върбица инж. Хълми Амза.

"За разлика от другите териториални поделения, лесовъдите от нашите стопанства правят заедно маркирацията, събират се често, за да обсъдят промените в нормативните документи, видовете сечи и възобновяването на горите. Според мен това е най-добрият начин да учим и младите колеги, които

са завършили образованието си скоро", смята директорът на ДГС-Смядово инж. Сава Савов.

По време на съвещанието по стопанисване днес лесовъдите разгледаха няколко отдела на територията на двете стопанства. Обсъдения бяха дейностите, които предстоят в тях и правилността на взетите решения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България