Летни температури и дъжд през май

Валежните количества през периода ще са около и над обичайните, по-интензивни в Северна и по-малко в Южна България

След повече облаци и по-хладно време на 1 май, на втори и трети ще бъде предимно слънчево. Следобед над планините ще се развива купеста облачност и там не е изключено за кратко да превали. Максималните температури ще бъдат от 23 до 28 градуса.

Ще последва по-нестабилен период от 4 до към 10 май. Очакват се повече облаци и условия за краткотрайни валежи с гръмотевици. Повече ще вали над Западна и Централна България, а по-редки и по-слаби ще бъдат валежите над източните райони и по Черноморието. Дневните температури ще се понижат с 5-6 градуса и най-високите ще бъдат от 18 до 23 градуса. Към този момент дните с повече валежи ще бъдат 5 и 8 май.

В началото на второто десетдневие ще настъпи стабилизиране на времето. Ще бъде предимно слънчево и отново ще се затопли с дневни температури до 23-28 градуса, по-хладно по Черноморието, където ще духа морски вятър. Захлаждане с превалявания и прегърмявания ще настъпи в средата на десетдневието. По-продължителни и на повече места ще са валежите в следобедните часове, а преди обед ще има временни разкъсвания на облаците.

В края на второто десетдневие времето ще бъде малко по-стабилно. Ще бъде предимно слънчево, а валежите ще са на малко места главно в планинските райони. Ще бъде и по-топло с темеператури около и над нормата.

През повечето дни на третото десетдневие краткотрайните валежи и гръмотевичните бури ще са често явление, а температурите ще са около и под норма. В някои от дните дъждовете ще са интензивни, а опасността от градушки нараства.

Характерно за валежите през май е, че са с петнист характер и ако някъде се излее порой, в съседни райони може да не падне и капка.

Опасност от наводнения и градушки

Средните максимални температури са от 21 до 26 градуса

Месец май обикновено е най-дъждовният пролетен месец. През този период страната често е под влияние на по-влажни океански въздушни маси, идващи от северозапад. При такива условия времето често е нeустойчиво - с развитие на мощна купеста облачност и краткотрайни дъждове, в следобедните часове често придружени от гръмотевици.

Понякога падат интензивни валежи и градушки, причиняващи наводнения и щети върху земеделските култури. Не са редки случаите, когато само за 2-3 часа пада толкова валеж, колкото е месечната норма и дори повече.

Гергьовден предрича реколтата

Ако през май често се вдигат вихрушки или сутрините са студени, ще има суша. Ако на Гергьовден вали дъжд, лятото ще е сухо, а реколтата - богата. Когато Гергьовден е мъглiв, добитъкът ще е болнав. Колкото дни преди Гергьовден прогърми, толкова пари ще струва житото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето