Летопис представя историята на масонството в България

Автори са Великият приор на Велик приорат България и Стар велик майстор на масоните проф. о.р. ген. Румен Ралчев и проф. Недю Недев

Подбрани са интересни факти за движението от 1807 до 1947 г.

Книга от два тома, посветена на 100-годишнината от създаването на Великата ложа у нас, ще представи историята на масонството в България. Нейни автори са Великият приор на Велик приорат България и Стар велик майстор на масоните проф. о.р. ген. Румен Ралчев и проф. Недю Недев. Двутомния труд се издава под заглавие „Летопис на масонството в България 1807-2017 г.“ и ще бъде представен във вторник в 18,30 ч в Руския културно-информационен център.

Тогава ще бъде показан първият том от поредицата, който включва историята на старото масонство у нас в годините от 1807 до 1947. Повода за съставянето му е двоен, тъй като през 2017 г. освен 100-годишнината от създаването на Великата ложа в България през 1917 г. се навършват и 300 години от създаването на Великата ложа на Англия през 1717 г.

Книгата проследява развитието и перипетиите на масонството у нас още от годините на османското владичество. Тогава чуждестранни ложи са обединявали основно чуждестранни граждани на територията на България.

Включени са и събитията около 1917 г. по създаването на Велика ложа на България, когато френската признава свободното зидарство у нас. „Характерното е, че по това време България воюва срещу Франция като член на едното от големите обединения в Европа и въпреки всичко Великата ложа на Франция пристига в България, нейни представители й внасят светлина“, разказа пред „Труд“ Старият велик майстор на масоните проф. Румен Ралчев. „Внасят светлина. Това е признание за великата ложа на България. Това става още един пример колко силна е масонската идея и независимо от политиката на една държава, независимо от перипетиите членовете на масонската организация като цяло в света се чувстват като братя. Обединени са от общи възгледи за усъвършенстването на света“, обясни проф. Ралчев.

В книгата са посочени различни организационни действия за утвърждаването на Великата масонска ложа у нас, като се стигне до 1941 г., когато тпо силата на Закона за защита на нацията тя е разпусната.

В изданието се споменава за първи път и Илайъс Ашмол, който през 1646 г. създава ритуалите за първите три степени на символичното масонство - чирак, калфа и майстор зидар. Разказва се и за Албърт Маккей, който през 1858 г създава 25-те ландмарки на масонството. Това е вътрешното урегулиране. Всяка ложа по света трябва да изпълнява тези ландмарки в рамките на своя устав, обясни проф. Ралчев.

Той посочи, че в изданието са представени над 20 фотоса, както и множество интересни документи. Предоставени са рисунки и фрески, свързани с това как се въвежда в първата степен - чирак, и как се въвежда в третата степен - майстор.

Книгата има за цел да обединява

Първият том на книгата „Летопис на масонството в България 1807-2017 г.“, която ще бъде представена във вторник, се състои от 472 страници и е високо оценена от написалия предговора за нея академик Васил Гюзелев, съобщи пред „Труд“ Великият приор на Велик приорат България и Стар велик майстор на масоните проф. о.р. ген. Румен Ралчев.

„Книгата освен за широкия читател е предназначена и за братя масони, които в тази сакрална 2017 г. получиха един подарък от един Стар велик майстор Румен Ралчев. Тя няма за цел да разединява, а точно обратното - да обединява около идеята и философията на масонството хората, които са посветили времето си и донякъде своите финанси в доизграждането на тази безкрайно висока кула - масонството“, обясни проф. Румен Ралчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България