Пенка Балева: Летящата дама на 81

Всеки има своята "Аризонска мечта". Но я осъществяват само тези, на които духът винаги лети напред и нависоко. И те се извисяват с него.

Една дама на 81 години, събрала сякаш стихията на морето и мъдростта на Балкана, показа, че любовта и силните мигове дават смисъла на живота. Пенка Балева, родена в Дряново, не спира да смайва България и света със своето смело летене. Има 39 бънджи скока и 15 тандемни парашутни скока. Наричат я "дъщерята на мостовете", "царицата на въздуха", "небесната принцеса", "бягаща по вълните", "адреналинката"...

За пореден  път в неделя, в най-горещия ден в годината, Пенка Балева направи тандемен парашутен скок от 4300 м височина и го посвети на Успение Богородично - празника на Варна - града, в който живее. След успешното приземяване на летище "Ава Флай" край Монтана тя въодушевено каза: "Повече от щастлива съм, че още веднъж успях да надскоча себе си в моята прекрасна 81-годишна възраст !" Миналата година тя постигна световен рекорд, като скочи с бънджи от един от най-високите мостове в Европа, в Топ 10 на най-страшните места в света. Това е 192-метровото съоръжение до град Инсбрук, Австрия, и българката влезе в новините на АФП. До мястото за скокове на моста край Инсбрук се стига по отвесна желязна стълба. За да се подготви за това изпитание, тя ходи всеки ден преди това във варненската пожарна и тренира слизане и качване по техните стълби. "Една българка е некоронованата бънджи кралица в Тирол“, пише австрийският "Кроненцайтунг". Пепи Балева полита в бездната с възгласа "За България". Световните медии гръмнаха  тогава за нея, а австрийците я носиха на ръце."Беше красиво, с всички тези впечатляващи природни гледки, малко плашещо, но запазих самообладание", признава тя пред АФП.

На юбилейните си 80 години варненката беше отличена със званието "Най-екстремната българка" на наградите Respect 2015 в столичния клуб РМ. Вдъхновен от ентусиазма й  във въздуха, художникът Иван Яхнаджиев нарисува картина и й я подари.

Пепи Балева се запалва по спортовете с адреналин след 67-ия си рожден ден и прави първия си бънджи скок от Аспаруховия мост, висок 52 м, на 2 август 2002 г. Посветила го на любимата си внучка Юлия - единствено момиче в целия мъжки род, когато малката е още на 8 месеца. Искала да й покаже, че една жена освен дама и майка трябва да бъде смела и с висок дух. От тогава до сега твърди, че скачането с бънджи е като голямата любов. Срещаш я, изгаряш и се успокояваш.  Влиза и в клуба за екстремни спортове" Адреналин", където младите я посрещат изключително сърдечно. По-късно скача  пет пъти от 120 м от "Витиня" в посвещение на родния си град и Колю Фичето. Лети и от моста над Янтра, а всеки скок е посветила на дадена кауза или скъп за нея човек. До нея е винаги и за всичко я подкрепя съпругът й, капитан втори ранг от запаса Стефан Балев. Възпитаник на морската Алма матер, любимец на военните паради, морският офицер заслужено е получил признанието "Първа сабя на флота". За него, за любовта им, която продължава вече над половин век, и за 130-ия юбилей на ВВМУ" Н. Й. Вапцаров" тя е летяла от Стамболовия мост в старопрестолния град.

Като белите си мисли, които следва, тя има свои ритуални дрехи за полет и скок - винаги и само бели. За тези, които мърморят зад гърба и я наричат луда глава, си има своя любима притча. "Попитали върха: Не се ли страхуваш от вятъра, който непрекъснато те брули? Той отговорил: - Кой, аз ли? Не съм забелязал, аз непрекъснато съм зает да посрещам и изпращам слънцето." Винаги изискана, фина, усмихната, доста кокетна (б.а.- не излиза от къщи без прическа и маникюр), Пепи със сигурност си навлича завистта на връстниците си, които пъшкат, оплакват се и по цял ден говорят за болести и илачи. На тази възраст тя също има своите здравословни проблеми, избягва да говори за тях и дори ги крие, защото е тръгнала към своя следващ връх на мечтите си и засега ревниво го държи в тайна.

 

Обича поезията

След летенето обича най-много поезията, любимият й лирик е  Димчо Дебелянов. А цитатът - неин девиз, е на приятеля й пилот Румен Иванов: "Калта се преминава с газене, реката - с лодка и весла. Планината - нагоре, понякога с лазене. Небето - само с крила."

Има полет от 3000 м височина преди 4 години, посветен на Международния фестивал на поезията "Славянска прегръдка".

Жената птица е бивша акушерка, с 32 години трудов стаж, 26 години пенсионерски живот, щастливо омъжена от 60 години, с двама синове на 52 и 58 години, видни музиканти, и трима внуци. Удостоена е със званията" Достойна варненка", "Заслужил гражданин на Дряново", има почетен знак с лентата на кмета на Варна. Името й е в изданията" Спортната слава на Варна," Бележити български жени " и "Бележити българи на съвременна България".

Неин духовен учител и кумир е Майка Тереза, чиито думи следва: "Аз не мога да правя големи неща, а само малки, но с голяма любов."

 

За нея

Лети заради всички ни

Тази дама е едно житейско потвърждение на наблюдението ми, че има хора, които пишат поезия, а има и такива, които създават поезия в делника си… Стремежът към летене е толкова стар, колкото и човекът. Крилете и полетът са неговата непостижима мечта, сънят му, който няма да се сбъдне… А ето - Пенка Балева лети заради всички ни!... Знам как преживява всеки свой скок, как в детайли си го представя, как будува всяка нощ до… сбъдването му. Звъняла ми е в такива дни по телефона. Говори ми за друго, чете ми любими свои поети, гласът й по младежки звъни, звъни… И едва накрая ще рече: „Стискай палци!” И ми казва датата… Един от най-сериозните си скокове тя посвети на участниците в поредния международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка”. Бяхме във възторг всички!... Ето, такова момиче е тази дама. А на премиерите ми неизменно идва с китка здравец и бяло цвете. Летяща душа!

Елка Няголова, поетеса

 

Един от символите на Варна

За мен Пепи е един от символите на Варна. Обожавам този град, обичам Пепи. Веднъж ми каза, че в мое лице вижда неродената си дъщеря, което е един от най-хубавите комплименти, които съм получавала.

Първият скок, който направи, мисля, че беше на 67 години, което само по себе си е изумително. Давам я като добър пример на мои приятели, които падат духом в една или друга ситуация. Защото Пепи е живото доказателство, че човек може да постави начало във всеки момент от живота си - начало на нещо вълнуващо, на нещо екстремно.

Наталия Симеонова, тв водеща

 

Страхотна жена

Най-лъчезарният човек, когото познавам. При нас е от 14-15 години и заразява всички със силния си дух, смелост и сила. Страхотна жена и истински човек.

Росен Касабов, председател на клуб "Адреналин"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица