Летящото персийско килимче на Тръмп

Президентът на САЩ скъса Иранската ядрена сделка и забърка нов скандал

Евросъюзът е в патова ситуация

Американският президент Доналд Тръмп се оказа верен на стила си и започна следващия си месец с нов трилър, този път с Иран. Образно може да се каже, че Доналд Тръмп скъса гневно иранската ядрена сделка и отлетя с летящото си персийско килимче към хоризонта на поредния световен скандал с глобален и ядрен характер. Тази ситуация странно защо се оказа изненадваща за европейските партньори на САЩ, които в един глас изразиха шок, неодобрение, уплах и скрита надежда това да не им се случи в действителност и още по-свито заявиха, че те ще продължат споразумението въпреки санкциите на Америка.

Изненада от какво?! Тръмп говореше, че ще анулира споразумението още преди да стане президент по време на предизборната кампания. Позициите на останалите двама от екипажа на персийския килим също бяха ясни. Майк Помпео, настоящ Държавен секретар още като конгресмен критикува яростно Обама за сделката. Вместо нея той предлагаше нанасянето на 2000 авио-удара по Иран. Настоящият съветник по националната сигурност Джон Болтън се изказваше, че усилията на САЩ по смяна на режима в Техеран трябва да се увеличат, включително с помощта на доста спорната организация Муджахидин-ал-Халк, групировка обявявана за терористична в миналото. Позицията на президента беше потвърдена и пред Еманюел Макрон, който прекара три дена във Вашингтон и не постигна промяна. Същият резултат имаше и последвалото посещение на Ангела Меркел. Точно навреме дойде и брифингът на премиера Нетаняху, в който бяха представени откраднати от МОСАД над 100 хиляди документа от склад на иранското министерство на земеделието, които доказвали, че Иран запазвал ядрената си програма.

Въпреки изразените съмнения от страна на ЕС, Русия, Китай и най-вече Международната агенция за атомни изследвания (МААЕ), която потвърди, че Иран изпълнява всички ангажименти по ядрените въпроси, това не разубеди Тръмп. Той обяви, че САЩ въвеждат най-високо ниво на санкции на два етапа, през август и през ноември. Заплаши, че тези, които не спазват санкциите, ще се сблъскат с тежки последствия. В същото време заяви, че САЩ са готови за нови преговори с Техеран, които да доведат до ново споразумение. В него трябва да бъдат включени: ракетната програма на Иран, промяна на политиката на Ислямска Република Иран (ИРИ) в региона и по-конкретно подкрепата за организациите „Хизбула“, ХАМАС, „Ал-Кайда“ и движението Талибан.

Последните две будят основателно недоумение, тъй като са крайни сунитски организации, които водят жестока и непримирима война с шиитския Ислям, център на който се явява Техеран. Конкретно „Ал-Кайда“ в Ирак в последствие се преименува на „Ислямска държава“, срещу която се сражаваха иракските шиитски сили, ръководени от ирански генерали и офицери. Другото условие е Иран да премахне заявената си преди цел за унищожаването на Израел. Да прекрати заплахите си за корабоплаването в Персийския залив и Червено море, както и да приключи с подкрепата на хусите в Йемен, които се сражават с водената от Саудитска арабия коалиция там. В последната точка се споменава, че Иран трябва да прекрати кибератаките си срещу САЩ.

Трудно разбираемо условие, ако не погледнете още една фигура от екипажа на летящия персийски килим, а именно Рудолф Джулиани. Дългогодишеният приятел и юридически консултант на Доналд Тръмп в момента заема поста на съветник на президента по киберсигурността. Джулиани е известен с антииранските си позиции и е чест платен лектор на мероприятия на иранската опозиция в чужбина. Все пак е важно да видим какво съдържа настоящата ядрена сделка и какво тя дава за международната сигурност.

Действителното име на документа е „Съвместен всеобхватен план за действие“. Подписан през 2015 г. между ИРИ, САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай, той предвижда: Извеждане на над 98% от досега обогатения уран извън Иран. Да не се демонтират ядрените обекти, но МААЕ да получи пълен достъп до всички ядрени инсталации в страната. Там агенцията може да поставя непрекъснато видео-наблюдение, да пломбира съоръжения, както и право на инспекции за период от 20 години. С това се гарантира, че иранската програма носи изключително мирен характер. В замяна ИРИ получава поетапно отпадане на санкциите. Основната цел не е унищожаването на ядрените инсталации, а поставяне под контрол на ядрената програма на Иран и недопускане на развитието й за военни цели. Тук е необходимо да кажем как се получава атомна бомба. Технологията е известна от 1945 г., но основното е да имате ядрено гориво, оръжеен плутоний или обогатен уран. В природата елемента уран се среща под вида U-238 в него съдържанието на нестабилния и годен за ядрен разпад и верижна взривна реакция уран U-235 е в много малко количество, около 0,75%. За да се обогати до годния за използване в бомбата над 90% U-235 са необходими уранови залежи. Иран има такива на две места в Сагханд и Гчине и газови центрофуги или ядрени реактори. За това контролът на МААЕ върху ядрените изследователски реактори в Техеран, Арак, Исфахан, АЕЦ в Бушер, както върху центрофугите в Нетенз, Фордо и Кум - общо 19 840 броя, е от ключово значение за възможността на ИРИ да се сдобие с ядрено гориво за бомба. Отпадането на контрола задвижва отново центрофугите, които могат да произведат U-235 за 2-3 бомби годишно и ядрените реактори, които добиват оръжеен плутоний за 1-2 годишно.

Целта на споразумението е да се съкратят мощностите така, че да се разтегли времето, необходимо за получаване на необходимото количество за сглобяване на бомба. Критичното време от придобиване на пълен технически капацитет до осъществяване на ядрен взрив е средно 72 седмици. Толкова е средната грешка и печалният опит на САЩ в прогнозиране от ЦРУ на първите опити на Русия, Китай и другите. И другите, защото в областта на ядрените взривове статистиката е унищожителна, а именно ЦРУ не е познавало никога за ничия бомба. Това е и времето между 52-72 седмици, в което Израел трябва да започне и подготовка за удар по ядрените инсталации, ако нещата опрат до война. Друга една държава, която вече се готви за негативен сценарий, е Саудитска арабия. Ер-Рияд заяви, че ако Иран рестартира програмата също започва ускорено сдобиване с ядрено оръжие по два начина. Собствено обогатяване на ядрено гориво на американските си реактори и получаване на готова бомба от Пакистан, тъй като те били финансирали програмата в миналото. Така след излизане от споразумението на САЩ в съседния ни регион за съвсем кратко време можем да получим ядрени оръжия освен в Израел, но и в ръцете на Иран, Саудитска Арабия, а това вероятно ще провокира подобни желания и в Турция.

Вече сме свидетели и на втория негативен момент от прекратяване на споразумението, засилване на конфронтацията между тези държави на фронтовете на хибридните войни. Израел и Иран водят такава война на територията на Сирия чрез нанасяните ракетни авиационни удари по позиции на Иран в Сирия. В отговор могат да се очакват атаки срещу Израел от силите на „Хизбула“ в Ливан и на ХАМАС в Палестина. Там иранските бригади „Ал-Кудс“ са в основата на „Хузбула“, които спечелиха мнозинство на изборите в Ливан миналата седмица. Ирански подразделения действат и в източните райони на Сирия, където е възможно да започнат да атакуват подкрепяните от САЩ кюрдски Свободни демократични сили. Иран и неговите „Ал Кудс“ имат солидно присъствие и в Ирак, където шиитските сили са организирани в Сили за народна мобилизация, а лидерът на политическото им крило Хади ал Амири е част от коалицията в Ирак. Съществена е подкрепата и за хусите в Йемен и тяхната война срещу другия враг на Техеран, Саудитска Арабия. В момента всички са с надеждата, че ЕС, който е един от стратегическите търговски партньори на Техеран, ще запази сделката. В същото време обаче заплахата за санкции и върху европейските фирми от страна на другия ни стратегически партньор САЩ прави такова самостоятелно и противоречащо на американските интереси действие малко вероятно. ЕС, който търпи негативите на настоящите контрасанкции от страна на Русия, едва ли ще рискува едновременно с това да се сдобие с нови такива от САЩ в допълнение на предстоящата търговска война. Така всичко пак остава в ръцете на Доналд Тръмп, който ще трябва да обяви новия план за излизане от трилъра, в който той отново сам забърка света.

Такова решение можем да видим едва след ноември, когато санкциите ще влязат в сила, но и вече ще са ясни резултатите от изборите в Конгреса. За тях на Тръмп ще са му нужни подкрепата на колкото може повече гласове, в това число на израелското, саудитското лоби, но и на петролното лоби. Като ефект от кризата с Иран цената на петрола ще се покачва, а през последните години САЩ се превърнаха в най-големите износители на петрол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи