Лечебна физкултура изправя криви от компютър деца

Кинезитерапевт и ортопед от Търговище с новa методика

От скрининга през изправителната гимнастика до лечението поемат специалистите в Търговище

Да възстановят лечебната физкултура в училищата, за да се ограничат гръбначните изкривявания при децата от “дигиталното”, втренчено в компютъра или таблета, поколение, и да предотвратят бъдещи заболявания. За това са се амбицирали двама млади специалисти от Търговище, които напук на теорията за неограничени възможности навън са останали в родния си град. Те са кинезитерапевтът Весела Кръстева и ортопедът Тихомир Папуров. И двамата са с търговищки корени и разсъждават като хора, които имат ясен хоризонт, цели и амбиции.

Весела е на 33 години и е завършила НСА. Магистър кинезитерапевт, със специализация по ортопедия и травматология. Преподавателите й и предлагали аспирантура и съответно асистентско място. Много пъти е канена да работи в чужбина - Кипър, Холандия, Германия, Белгия. “Смятам, че и хората тук също имат нужда от специалисти. Моята професия позволява да работя където и да е. Да се развивам, ако имам качества и непрекъснато се уча и надграждам. Обичам си работата и тук идеално ме устройва всичко. Родният град, близките и приятелите. Научена съм да давам на хората, не само да искам и да имам претенции към всичко и всеки”, казва Весела.

Колегата й в начинанието, д-р Папуров (32 г.), е от известна лекарска фамилия в Търговище. Завършил е езикова гимназия във Варна. Там се дипломира и по медицина. Работил е в Разград, Военна и окръжна болници във Варна, болница “Проф. Шойлев” в София. Сега си е в родния град.

“Аз виждам истинска перспектива в това, което започваме. Човек може да се реализира навсякъде. Стига да бъде достатъчно амбициозен, идеен, да си отваря очите и ушите”, казва лаконично той.

Идеята им стъпва на практиката. В работата си и двамата имали пациенти, които от детска възраст, са получили увреждания и неусетно през годините се оказали със сериозни здравословни проблеми, които нарушават качеството на живот.

“Само за седмица през кабината ми преминаха 5 деца с тревожни изкривявания. Едното беше с 45 градуса изкривяване и го изпратих в София, защото там вече е нужно лечение”, разказва Весела.

Заедно с д-р Папуров от началото на тази година те започнаха срещи с родители на първолаци от І ОУ “Хр. Ботев”, за да им обяснят идеята на профилактиката, последиците от начина на живот на децата и рисковете в бъдеще.

От средата на февруари в училището, започват занимания по лечебна гимнастика с първите 15 деца, чиито родители са пожелали да ги включат в курса. В училището ще има и втора група за по-големи ученици. В икономическата гимназия пък се събират деца от останалите училища, с които отново работи Кръстева. Там ходят и възрастни, решили да се раздвижат.

“Още от студентка мисля по този въпрос, но сега намерих съмишленик, с когото да реализираме програмата за детска профилактика и възстановяване на лечебната физкултура. Мотивира ме това, че тя е била задължителна години наред и всички научни разработки сочат колко е важна и като превенция. Няма как мускулатурата на малките деца да укрепне от само себе си. Сега спортовете са занемарени. Децата имат друг режим на живот. Затова се увеличават и затлъстяванията, и изкривяванията”, споделя Весела и допълва, че трябва да се работи за психомоторното развитие на децата още от раждането им.

Такава бебешка група има и в Търговище. “Работим, за да развием или потиснем определени рефлекси. Имаме комплекс за вестибуларния апарат. Правим масажи, бебешки лицеви опори, учим ги да се обръщат сами по гръб или корем. Важно е да ги научим да пълзят преди да проходят. Не бива да правят първите си стъпки на пръсти.”, обяснява още тя.

С д-р Папуров са се разбрали, при откриване на проблем, да се насочват децата към лекар, който да прецени има ли здравословен проблем. Установили са връзки с лекари в Горна баня да поемат тежките случаи.

“Целта е да диагностицираме децата в ранен период, за да предотвратим проблеми после. И аз някога ходех на такава гимнастика и знам вече, и като професионалист, колко е важна. В тийнейджърска и зряла възраст, когато имаме неправилна стойка и положение на гръбначния стълб може да доведе до нарушения на цялата походка, да увреди и гръдния кош, съответно и органите - сърце, бял дроб”, уточнява и д-р Папуров.

“Амбицирани сме да стартираме с изправителна гимнастика и укрепване на мускулатурата още в ранна детска възраст. Тя има за цел и да се създаде физическа култура.”, казва още Тихомир.

“Това е началото на, надявам се, дългогодишен проект. Ще го разширим. Амбицирани сме да се получат нещата. Защо да не сложим началото и на национален проект”, казват и двамата.

И допълват, че имат много колеги, заминали зад граница. Сега започнали да се завръщат. “Свикнали сме сред близките си, да сме обградени от хора с топли отношения, каквито навън трудно ще намериш. Това ни е важно. А, има ли по-голям тест от този да успееш у дома”, казва Папуров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл