Лечението на 80% от онкоболните - успешно

350 000 българи живеят с тежката диагноза

Всяка година у нас регистрират 30 000 нови пациенти

Технология пази от косопад при химиотерапия

Лечението при 78-80% от онкоболните се е подобрило и има успеваемост от 2015 г. насам. Статистическият измерител в това отношение е 5-годишна преживяемост при пациентите със злокачествена форма на рак. За сравнение през 1900 г. това се е отнасяло за едва 5% от хората с тежка диагноза, а през 1990 г. - за 50%. Данните изнесе проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично дружество по повод Световния ден за борба с рака, който се отбелязва на 4 февруари.

Пациентите с онкологични заболявания у нас вече имат достъп и до метод за съхраняване на косата при лечение с химиотерапия. В България започна да функционира първият апарат по иновативна технология, която въздейства на космените фоликули чрез охлаждане на скалпа и по този начин позволява косата на пациента да бъде запазена по време на лечението.

По данни на производителя около 75% от пациентите запазват напълно или частично косата си, така че да не им се налага да носят перука или кърпа за глава. Технологията стартира пилотно в клиниката по химиотерапия към МБАЛ “Сердика” в София.

Успоредно с подобряването на лечението обаче се увеличават и новооткритите онкологични заболявания. В България те са около 30 000 всяка година, посочи д-р Красимир Койнов, водещ специалист по медицинска онкология у нас. Общият брой на пациентите с рак в страната е около 350 000 по данни на Националния център по обществено здраве и анализи.

Световната здравна организация отчита, че в глобален план през 2018 г. заболяемостта е достигнала 18,1 млн. новорегистрирани и 9,6 млн. смъртни случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве