Либералите с позиция за патриотите във властта

Конгресът в Андора изрази загриженост от участието на „ксенофобска сила“ в управлението

„Конгресът на Либералния интернационал изразява сериозна загриженост за новосформираното правителство на г-н Бойко Борисов с „Обединени патриоти“. Коалиция с открито националистична, ксенофобска и антиевропейска сила ще затрудни необходимите демократични и икономически реформи и по-скоро ще доведе до регрес в тези сфери.“ Това е записано в резолюция, приета на заключителната сесия на Конгреса на Либералния интернационал, който се проведе от 18 до 21 май в Андора.

На форума депутатът от ДПС д-р Джевдет Чакъров бе избран отново за вицепрезидент и член на Бюрото на международната организация.

След дискусия с делегатите на генералната асамблея на Либералния интернационал президентът д-р Жули Миновес-Трикел заяви президентската позиция по отношение на последните събития в България (а също и в Тайван и в Чечня).

„Либералният интернационал на среща на генералната си конгресна асамблея се присъединява към позицията на партията си членка Движение за права и свободи (ДПС) и изразява дълбоко притеснение за участието на ксенофобски и екстремистки партии в българското правителство. Неприемливо е премиерът г-н Борисов и неговият вицепремиер от популистката дясна коалиция „Обединени патриоти“ г-н Валери Симеонов да омаловажат отблъскваща снимка с нацистки поздрав на когото и да е, а още по-малко на високопоставен коалиционен политик“, се посочва в позицията.

Либералният интернационал подчертава, че политическата ситуация в България трябва да бъде сериозно наблюдавана за да се избегне изпадането на страната в политическа нестабилност заради провокативна и ксенофобска реторика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика