Либийски кораб в дуел с германски спасители

И двете страни се обвиняват взаимно в опасна маневра

Либийската брегова охрана задържа в Средиземно море дървена лодка с близо 500 преселници след морски дуел с германски спасителен кораб и стрелба от страна на трафиканти на хора, предаде АФП.

Мигрантите, които се били насочили към Италия, били прихванати край западния град Сабрата, съобщи Аюб Касем, говорител на ВМС на Либия. “Германската неправителствена организация “Сий уоч” се опита да попречи на операцията ни в либийски териториални води и да вземе мигрантите под претекст, че Либия не е сигурна страна”, каза Касем. Той допълни, че трафиканти на хора открили стрелба по катера, но не уточни дали има пострадали.

“Сий уоч” публикува видео в туитър, което показва как либийски катер едва не се удря странично в носа на техния кораб. “Този спонсориран от ЕС либийски патрулен съд почти се сблъска с нашия спасителен кораб”, пише организацията в социалната мрежа. Говорител на “Сий уоч” се оплака, че либийците предприели крайно опасна маневра, за да блокират пътя на техния кораб към лодката с преселници.

Сред заловените мигранти са 277 граждани на Мароко и мнозина от Бангладеш, както и сирийци, тунизийци, суданци, египтяни. Според международни организации в Либия има между 800 хил. и 1 млн. души от други страни, надяващи се да се доберат до Европа. В центрове за задържане са 7-8 хил. чужденци, влезли незаконно в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа