Лидерите на АТИС решават проблема с „нечестните търговски практики“

Лидерите на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) са се съгласили да решат проблема с „нечестните търговски практики“ и призоваха за премахването на субсидиите, които изкривяват пазара, предаде Ройтерс.

В съвместно изявление, подписано от 21 страни-членки на АТИС след срещата на върха във Виетнам, показва влиянието на американския президент Доналд Тръмп, който обеща да предоговори търговските споразумения, които смята за неблагоприятни за САЩ.

„Ще работим заедно, за да направим търговията по-обхватна, да подкрепим разширяването на възможностите за достъп до пазарите и да решим въпроса с нечестните търговски практики“, се казва в изявлението.

„Призоваваме за премахването на изкривяващите пазара субсидии и други видове подкрепа от правителствата“, се казва още в текста. В него лидерите са се съгласили с нуждата за укрепване на ролята на Световната търговска организация (СТО) в преговорите, следенето за прилагането и оспорването на споразуменията.

Ройтерс посочва, че изявлението от миналогодишното заседание на лидерите на АТИС не е включвало критики към СТО.

Освен това, за разлика от миналогодишното заявление, което не споменава по никакъв начин двустранната търговия, тази година лидерите отбелязват „важността на двустранните, регионалните и многостранните споразумения“.

Тези промени демонстрират влиянието на Тръмп, който обещава да поставя на първо място интересите на Америка. Тръмп твърди, че предпочита двустранните търговски сделки и едно от първите му действия като президент на САЩ беше да оттегли САЩ от амбициозния Трансатлантически търговски пакт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят