Лидерите на Германия, Италия и Франция ще обсъдят "как да се изстреля наново Европа от дъното"

Ръководителите на Германия, Италия и Франция се събират на остров край Неапол. По думите не Матео Ренци ще се обсъжда "как да се изстреля наново Европа от дъното", предаде БНР. Цели се единството на трите най-големи страни в Европа, а не да се създава някакъв специален клуб, допълва още италианския премиер.

Ще обсъдят състоянието на Европейския съюз след вота за Брекзит. Засега тримата лидери изглеждат единодушни в решимостта да не се допуска разпространение на "антиевропейския вирус", отбелязват наблюдатели.

Италианският премиер Матео Ренци ще бъде домакин на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Това е втората среща на лидерите на трите водещи икономически сили в еврозоната, след като британците гласуваха за излизане от Евросъюза.

Преди месец италиански медии съобщиха, че Матео Ренци е избрал за място на срещата островчето Вентотене. Мястото е символично - там е погребан италианският политик и писател Алтиеро Спинели, който е бил заточен на острова от режима на Мусолини заради антифашистка дейност, а през юни 1941-а година написва основополагащия документ на европейския федерализъм "Манифест за свободна и обединена Европа".

Италиански медии съобщават, че е отпаднал първоначалният вариант Меркел и Оланд да нощуват снощи в Неапол, където Ренци да им даде официална вечеря. Днес следобед те ще пристигнат на летището в Неапол, откъдето с вертолети ще бъдат прехвърлени на острова.  Вентотене, където ще пребивават по-малко от час. След това вертолетите ще ги доставят на борда на "Гарибалди", където тримата лидери ще разговарят и ще дадат съвместна пресконференция.

Кризисната ситуация с трафика на мигранти и сигурността ще са сред водещите теми на срещата на върха на "тройката" от Европейския съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа