Лидерите от Брюксел и София: Габриел е силен глас на България в ЕС (ВИДЕО)

Таяни, Юнкер, Дол и Борисов първи поздравиха новия ни еврокомисар

СТРАСБУРГ. От специалния пратеник на "Труд"

Европарламентът (ЕП) даде почти безпрецедентна подкрепа за новия ни еврокомисар Мария Габриел с 517 гласа „за“.

А буквално минута след обявяването на резултата от тайното гласуване на евродепутатите председателят на ЕП Антонио Таяни отправи поздравления в туитър към Габриел. “Радвам се, че ще работим заедно за единен цифров пазар в Европа“, отбеляза почти по същото време президентът на ЕК Жан Клод Юнкер. "Убеден съм, че професионализмът и отдадеността на комисар Мария Габриел ще придвижат ЕС напред по пътя към истински цифровия единен пазар“, коментира в туитър президентът на ЕНП Жозеф Дол. „Успех на новия български еврокомисар! Силен глас за България в Европа, нова сила в подкрепа на единния цифров пазар“, написа в профила си в социалната мрежа и Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП/EPP).

“Пожелавам й успех на тази изключително отговорна позиция. Винаги съм бил убеден в нейните качества и упорит труд”, отбеляза във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

https://www.facebook.com/456805764356097/videos/1356721927697805/

“Сигурен съм, че ще се справи успешно със задълженията на ресора!”, бе първият коментар и на председателя на парламента Димитър Главчев.

Еврокомисарите Вера Юрова и Юрки Катайнен също не спестиха суперлативи към българския представител в ЕК.

„Отговорност“ и „обединение“ обеща Мария Габриел в първото си обръщение като еврокомисар: „Отговорност да работя така, че всеки европейски гражданин да усеща в ежедневието си ползите от цифровите технологии като едновременно с това се чувства сигурен и защитен“.

След гласуването в Страсбург се очаква и почти формалното одобрение от Съвета на министрите в ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа