Лидерите от ЕС се събират на двудневна среща в Брюксел

Държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз се събират на двудневна среща на върха в Брюксел. Миграцията, цифровизацията, сътрудничеството в областта на отбраната и отношенията с Турция ще бъдат обект на разговорите днес. Утре европейските лидери ще направят преглед на преговорите за Брекзит.

Държавните и правителствени ръководители на 27-те страни-членки, сред които и българският премиер Бойко Борисов, ще започнат заседанието следобед.

В раздел „Миграция“ един от акцентите ще бъде поставен върху гарантирането на пълния контрол на външните граници на Европейския съюз. В частта „Отбрана“ ще стане дума за значението на Европейската програма за отбрана и отбранителна промишленост, а Европейският съвет ще апелира за постигане на споразумение в Съвета на ЕС по въпроса до края на 2017 година. Ще бъдат обсъдени също така отношенията ЕС-Турция, Иран, както и ситуацията на Корейския полуостров.

Сред темите ще бъде и актуалното състояние на преговорите по оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, като там не се очаква да бъде отчетен напредък.

Вчера, в навечерието на срещата, заради технически инцидент във вентилационната система, беше евакуирана новата сграда на Европейския съвет. Затова срещата ще започне в старата сграда на Съвета, която се намира в съседство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа